Veterináři začali na jihu Čech utrácet ptáky kvůli ptačí chřipce

Veterináři dnes začali utrácet 700 hus a 300 kachen v komerčním chovu hus u jihočeského Byňova, kde se potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky. Z asi 700 hus tam uhynulo zhruba 70 ptáků. Jde o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka.

Ptáci, ilustrační fotografie.

V Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v ČR, v jeho genové rezervě se zatím virus neprokázal, řekli novinářům veterináři.

Veterináři utratí ptáky pomocí kysličníku uhličitého. "V podstatě se uspí. Je tu bohužel prokázaný typ H5N1 ptačí chřipky, agresivní typ, vysoce patogenní. Nákaza se prokázala 18. listopadu, je to plemenný chov hus. Odebrali jsme vzorky z ostatních hejn, zatím jsou všechny výsledky negativní. Máme tady jeden chov, který navazuje na tento (zasažený) chov, na Jakulském rybníku, je to genová rezerva české husy, tam jsou výsledky zatím negativní," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V chovu plemenných hus u Byňovského rybníka bylo původně 700 hus. Firma je chová ve volném zasíťovaném výběhu s přístupem na rybník. Uhynulo téměř 70 ptáků, drůbež se zřejmě nakazila od volně žijících ptáků. Chov s asi 5000 ptáky provozuje Rybářství Nové Hrady.

"Jsou zvýšená hygienická opatření, aby se to nedostalo do dalších chovů. Pokud to zůstane jen u tohoto chovu, doufáme, že šlechtitelský chov přežije. Zatím jsou napadené mladé chovné husy, ale rodičovské a prarodičovské chovy jsou zatím bez problémů. Zřejmě se (husy) nakazily od volně žijících ptáků; na Byňovský rybník přiletělo teď sto kormoránů, divoké kachny," řekl ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Minulý týden řekl, že když se ptačí chřipka prokáže v chovech plošně, budou dopady nedozírné.

Dnešní zásah potrvá několik hodin. Na místě pomáhá 36 hasičů. "Musíme se postarat o všechny lidi, kteří v ohnisku zasahují, co se týká jejich oblečení, likvidace obleků, vyčištění masek, bot," řekl ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš. Musí také omýt a vyčistit veškerou techniku, která bude ohnisko opouštět, a odčerpat kontaminovanou vodu z fólií.

V jižních Čechách se naposledy potvrdila ptačí chřipka v polovině listopadu, v malochovu v Dolní Lhotě u Stráže nad Nežárkou na Jindřichohradecku. Veterináři tam proto vyhlásili ochranná pásma: v tříkilometrovém jsou dva velkochovy, kde je přes 100.000 ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla, řekl Kouba.

V Evropě roste počet nových ohnisek ptačí chřipky, a to jak u volně žijících ptáků, tak v chovech. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Naposled začátkem listopadu utratili veterináři drůbež na farmě v Rohozné na Jihlavsku, postižené ptačí chřipkou. Šlo hlavně o chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Na farmě bylo 5000 kusů drůbeže.

Dalších 900 hus má ptačí chřipku, musí se utratit

U dvou hejn chovných hus na rybníce Velebil u Byňova na Českobudějovicku se potvrdila ptačí chřipka. Jde o 900 hus. Veterinář je utratí. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. V Byňově, kde se virus prokázal v pátek, dnes veterináři utratili už jiných 700 hus a 300 kachen. Vzorky odebrali u deseti hejn, vyjma Velebilu jsou výsledky negativní. Chovy patří firmě Rybářství Nové Hrady.

Veterináři odebrali vzorky husám z rybníku Velebil kvůli tomu, že u Byňova je ochranné pásmo okolo ohniska vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 na Byňovském rybníku. "Obě hejna mají společný výběh k rybníku (Velebil), každé hejno je v samostatné hale. Obě hejna dohromady čítají asi 900 hus. Husy v době odběru vzorků nevykazovaly klinické příznaky nákazy ani zvýšené úhyny," uvedl Vorlíček.

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Související:

Nejnovější