Většina lidí doufá, že i po odeznění pandemických omezení budou moci pracovat z domova

Většina lidí doufá, že i po odeznění pandemických omezení budou moci ve větší míře pracovat z domova. Téměř dvě třetiny zaměstnanců chtějí kombinaci práce z domova a na pracovišti.

Práce, zaměstnání

Úplný přesun na takzvaný home office ale mnoho lidí neláká, uvítala by jej desetina zaměstnanců.Vyplývá to z podzimního průzkumu pracovního portálu Profesia mezi 1500 respondenty.

Většině lidí podle průzkumu vyhovuje střídání v režimu 2:3 nebo 3:2, tedy dva dny home office a tři dny na pracovišti nebo naopak. Možnost pracovat částečně z domova se stává důležitým rozhodovacím kritériem u řady uchazečů o zaměstnání, kteří často volí právě podle tohoto parametru, uvedli autoři průzkumu.

"Důvodem je zejména flexibilita, mnohým to dovoluje přijmout zaměstnání ve vzdálenějším místě, pokud nemusejí denně dojíždět, jiní zase lépe skloubí pracovní povinnosti a péči o rodinu nebo své zájmy. V inzerátech uvádějí firmy jako benefit možnost pracovat z domova asi u třetiny pozic," uvedl Michal Novák z Profesia.cz.

Zaměstnanci mají také větší zájem o benefity podporující zdraví a zdravý životní styl, ať už jde o příspěvky na lékařskou péči, podporu zdravého životního stylu a stravování, sportovní nebo welness aktivity. Změnily se také nároky zaměstnanců na podobu pracovišť, jejich uspořádání a čistotu.

"Ve firemním prostředí roste tlak na vytváření bezpečného a udržitelného pracoviště, které navozuje fyzickou a duševní pohodu. Prvotním požadavkem jsou nároky na čistotu a hygieničnost prostředí, úklid se stává oblastí, kde se mění přístup i technologie," upozornil Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Z období vynucené práce z domova by většina zaměstnanců ráda zachovala i další aspekty, tedy větší míru samostatnosti při plnění úkolů, možnost rozhodovat o tom, kdy zadanou práci vykonají, ale i větší samostatnost v rozhodování. U svých nadřízených by ocenili, kdyby se více zaměřil na výsledky práce, nikoli čas trávený jejím vykonáváním, což uvedla více než třetina dotazovaných.

"Většinu z toho, co by si zaměstnanci z covidové doby přáli zachovat i do budoucna, lze shrnout pod pojem flexibilita. Pandemie ukázala, že řada zaměstnanců může být produktivních i mimo čtyři stěny kanceláře," dodal Novák.

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější