Vítěz voleb do amerického Kongresu možná nebude znám hned

Úterní volby v USA rozhodnou o novém složení Sněmovny reprezentantů, třetiny Senátu, ale také o nových guvernérech ve 36 státech a třech teritoriích. Zda většinu získají demokrati nebo republikáni, možná nebude hned jasné. Agentura AP připomněla, že výsledky zveřejněné o volební noci jsou neoficiální a téměř vždy neúplné.

Budova Kapitolu

Podle předvolebních průzkumů mají republikáni velkou šanci ovládnout Sněmovnu reprezentantů. Očekává se však, že o Senát bude souboj s demokraty těsnější.

"Pokud jde o to, kdy budeme znát výsledky, měli bychom přestat mluvit o volebním dni a místo toho přemýšlet o volebním týdnu," řekl Nathan Gonzales, který vydává nestranický newsletter Inside Elections. V desítkách klání se očekává těsný souboj a klíčové státy jako Pensylvánie již uvedly, že sečtení všech hlasů může trvat řadu dní. Proto je možné, že Američané půjdou o volební noci spát, aniž by znali vítěze, napsala agentura Reuters.

První součty budou zkresleny sčítáním korespondenčních hlasů. Demokraté volí korespondenčně častěji než republikáni. Státy, kde sčítání korespondenčních hlasů začne dříve, by tak mohly zpočátku hlásit velký náskok demokratů, který by se po sečtení hlasů odevzdaných během volebního dne mohl otočit ve prospěch republikánů. K takzvanému modrému přeludu by mohlo dojít například na Floridě či v Severní Karolíně, kde mohou volební úředníci vyjmout poštou zaslané hlasovací lístky z obálek před dnem voleb a vložit je do strojů na sčítání hlasů. Naopak v Pensylvánii či ve Wisconsinu se obálky s korespondenčními hlasy otevírat před volebním dnem nesmí. To může způsobit "červený přelud", tedy nejprve hlášené náskoky republikánů.

První vlna sčítání hlasů se očekává na východním pobřeží mezi 19:00 a 20:00 východoamerického času (ve středu 9. listopadu v 01:00 až 02:00 SEČ). Kolem 22:00 nebo 23:00 východoamerického času, tedy po uzavření volebních místností na středozápadě USA, by podle analytika Centra pro politiku na Virginské univerzitě Kylea Kondika mohli republikáni získat dostatečný náskok, aby experti amerických mediálních organizací mohli předpovědět, že republikáni ovládli Sněmovnu reprezentantů.

Pokud však bude souboj o Sněmovnu reprezentantů stále těsný, až začne sčítání na západním pobřeží, může podle odborníků trvat několik dní, než se potvrdí, kdo získal sněmovní většinu. Kalifornii obvykle trvá několik týdnů, než sečte všechny hlasovací lístky, a to částečně proto, že počítá hlasovací lístky s razítkem ze dne voleb, i když dorazí až s několikadenním zpožděním. Nevada a Washington také umožňují pozdní sčítání hlasovacích lístků, pokud jsou opatřeny poštovním razítkem s datem do 8. listopadu.

Na to, která strana ovládne Senát, by se mohlo čekat ještě déle. O konečném výsledku zřejmě rozhodnou těsná klání v Pensylvánii, Arizoně a Georgii. Pokud bude senátní souboj v Georgii tak těsný, jak se očekává, a žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, uskuteční se tam 6. prosince druhé kolo hlasování.

Ostře sledované budou i souboje o funkce guvernérů či státních tajemníků. Agentura Reuters v této souvislosti uvedla, že na funkce guvernérů a státních tajemníků kandiduje několik stoupenců republikánského exprezidenta Donalda Trumpa, kteří stejně jako on nepravdivě tvrdí, že minulé prezidentské volby poznamenaly rozsáhlé podvody. Vítězství by je dostalo do funkcí, které jsou klíčové v prezidentských volbách. Ty se uskuteční v roce 2024 a Trump naznačil, že v nich hodlá kandidovat.

Spojené státy volí prezidenta nepřímo, přičemž kandidáti za vítězství v jednotlivých státech sbírají volitele, kteří následně hlasují podle výsledku "lidového hlasování". Ve většině států státní tajemník dohlíží na volby a hraje klíčovou roli při aplikování volebních zákonů. Guvernér potvrzuje seznam prezidentských volitelů vítězného kandidáta daného státu. Jednotlivé státy zasílají tyto hlasy volitelů k certifikaci do Kongresu USA. Právě proces certifikace v Kongresu narušil vpád Trumpových stoupenců do Kapitolu 6. ledna 2021.

V Arizoně se o post guvernéra a státního tajemníka ucházejí Trumpem podporovaní Kari Lakeová a Mark Finchem, v Michiganu Tudor Dixonová a Kristina Karamová a v Pensylvánii republikánský kandidát na guvernéra Doug Mastriano, který šířil Trumpova tvrzení o podvodech ve volbách a "ukradenému vítězství", v případě vítězství jmenuje státního tajemníka. Joe Biden ve zmíněných státech v roce 2020 zvítězil těsně.

Skupiny bojující za volební práva a ústavní experty nejvíce znepokojuje možnost, že guvernér a státní tajemník ve spolupráci zpochybní výsledek lidového hlasování, odmítnou potvrdit výsledek prezidentských voleb, nebo dokonce budou tvrdit, že poražený kandidát v jejich státě zvítězil.

Témata: USA

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Papež František se obává probíhající války mezi Izraelem a Hamásem

13.04.2024 19:12 Papež František vyjádřil svou obavu z probíhající války mezi Izraelem a palestinským radikálním…

Biden varoval Írán před útokem na Izrael

13.04.2024 16:02 Prezident USA Joe Biden prohlásil, že podle jeho očekávání se Írán pokusí zaútočit na Izrael v…

Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně…

13.04.2024 12:23 Situace na východní frontě na Ukrajině se v posledních dnech výrazně zhoršila, oznámil v sobotu…

Související:

Nejnovější