Vláda odškodní ovocnáře, kteří utrpěli škodu při jarních mrazech

Bezmála půl miliardy korun půjde na mimořádné finanční odškodnění pro ovocnáře a školkaře, kterým nečekaně silné jarní mrazy zničily letošní úrodu. Rozhodla o tom vláda na středečním jednání. Kabinet schválil také zřízení nového poradního orgánu Rady vlády pro veřejné zdraví a stanovil novou výši plateb státu do veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce na příští rok.

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Čeští pěstitelé ovoce, kterým silné jarní mrazy ve vegetačním období zničily více než polovinu předpokládané úrody, budou moci požádat stát prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu o mimořádnou finanční podporu. Vláda stanovila nařízením, že o alespoň částečnou kompenzaci způsobených škod budou moci požádat pěstitelé jablek, hrušek, meruněk, třešní a dalších dvanácti druhů ovoce a ořechů. Část finanční podpory půjde i na zmírnění dopadů letošních jarních mrazů ve školkách.

Kompenzace pro ovocnáře vycházejí z nařízení Evropské komise, kterým se stanoví mimořádná finanční podpora pro odvětví ovoce, zeleniny a vína postiženého nepříznivými klimatickými jevy v Rakousku, Česku a Polsku. Na tuto mimořádnou pomoc dostane Česko z finančních prostředků EU 15 milionů eur, tedy zhruba 378 milionů korun. Dalších 100 milionů půjde formou kofinancování ze státního rozpočtu. Na překlenutí mimořádného výpadku příjmů a zachování konkurenceschopnosti českých producentů ovoce a sazenic proto bude k dispozici bezmála půl miliardy korun. Podle evropského nařízení musí být tato pomoc vyplacena nejpozději do 31. ledna 2025.

Vláda rozhodla také o nové výši vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění hrazené státem pro rok 2025. Na základě zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění je vláda povinna nařízením upravit výši vyměřovacího základu státního pojištěnce o výši meziroční inflace v červnu zveřejněné českým statistickým úřadem a polovinu růstu reálné mzdy. Pro příští rok se tedy jedná o navýšení o dvě procenta ze stávajících 15 440 na 15 749 korun. Výsledná měsíční částka pojistného na veřejné zdravotní pojištění za jednoho státního pojištěnce bude tedy od 1. ledna 2025 činit 2 127 korun.

Kabinet rovněž odsouhlasil návrh místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví na zřízení Rady vlády pro veřejné zdraví. Nový poradní orgán vlády bude mít 21 členů, předsedou bude ministr zdravotnictví a místopředsedou hlavní hygienik ČR, a jeho hlavním úkolem bude zdraví strategicky a mezirezortně koordinovat politiky státu v oblasti veřejného zdraví, a to i v návaznosti na požadavky Evropské komise či Světové zdravotnické organizace. Rada, jejímiž členy budou kromě zástupců vlády také představitelé krajských a obecních samospráv, zaměstnavatelů, odborných lékařských společností či akademiků, se zaměří na podporu zdraví a zdravého životního stylu s důrazem na podporu prevence nemocí nepřenosných i přenosných, monitoring zdravotních rizik, biologický monitoring a podobně.

Evakuace v Ostravě. V hrázi na soutoku se objevily trhliny

16.09.2024 16:11 Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100…

První oběť povodní v Česku. Další lidé se pohřešují

16.09.2024 09:08 Současné rozsáhlé záplavy si vyžádaly první oběť. V řece Krasovka na Bruntálsku utonul jeden člověk…

Morava a Slezsko se druhý den potýkají s povodněmi. Vyhlášen kalamitní stav

15.09.2024 21:57 Morava a Slezsko se již druhý den potýkají s rozsáhlými povodněmi, které způsobují problémy i v…

Troubky mohou skončit opět pod vodou. Nařízena kompletní evakuace

15.09.2024 18:19 V Troubkách nad Bečvou rozhodla obec o evakuaci všech obyvatel kvůli extrémnímu ohrožení. Hladina…

Povodeň začala v Jeseníku strhávat domy

15.09.2024 16:23 Pod náporem vody již nevydržely v oblasti Jeseníku první starší domy. Internetem se nyní šíří…

Hasiči po celé České republice evidují tisíce výjezdů

15.09.2024 12:58 Hasiči po celé České republice evidují tisíce výjezdů. Na jižní Moravě za posledních 24 hodin…

V noci dále stoupaly hladiny řek. Povodně jsou nejhorší v Opavě a Jeseníku

15.09.2024 10:01 V noci dále stoupaly hladiny řek, nejdramatičtější situace je v Moravskoslezském kraji a na severu…

Česko se potýká s povodněmi. Situace se má místy nadále komplikovat

14.09.2024 23:10 Česko zasáhly o víkendu rozsáhlé povodně, které sužují zejména sever Moravy a Slezska. Kvůli…

Stav nebezpečí ve dvou krajích. Opatření nebudou stačit, hrozí evakuace

14.09.2024 14:40 Moravskoslezský kraj, kde hrozí extrémní povodně, vyhlásil v sobotu po poledni stav nebezpečí.…

Pavel na vojenském výboru NATO zmínil soupeření mezi demokraciemi a…

14.09.2024 10:07 Podle českého prezidenta Petra Pavla se mění rozdělení na tábory ve světě. Ten už totiž není…

Související:

Nejnovější