Vláda schválila žádost do EU ohledně zvýšení limitu pro povinné placení DPH

Ministerstvo financí požádá Evropskou komisi o zvýšení ročního limitu obratu, jehož překročením vzniká podnikateli povinnost platit daň z přidané hodnoty (DPH), z jednoho milionu na dva miliony korun. Příslušný materiál dnes schválila vláda, informovala na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Na stejnou částku chce navýšit i hranici ročního příjmu pro zájemce o paušální daň.

Alena Schillerová

"Zvýšení limitu pro povinné plátcovství DPH na dva miliony korun pomůže drobným podnikatelům a živnostníkům, kterým uleví od přebytečné administrativy a papírování," uvedla ministryně.

Česká republika má od vstupu do EU v roce 2004 pevně stanovenou částku pro povinnou registraci plátce k DPH 35.000 eur (1,141 milionu korun v tehdejším kurzu). Výjimkou by chtělo MF zvýšit limit v příštím roce, a to do konce roku 2024. Od ledna 2025 začne platit novela evropské směrnice o DPH, která zavede státům EU možnost na základě svého uvážení rozhodnout a zvýšit limit obratu pro vznik plátcovství až na 85.000 EUR (zhruba 2,15 milionu Kč). MF upozornilo, že limit ročního obratu se nezměnil už více než 17 let.

"Díky aktuálnímu pokroku ve vyjednávání na úrovni Evropské komise můžeme zažádat o zvýšení limitu pro plátce DPH. Naším cílem je získat výjimku na navýšení současného limitu pro osvobození, a to na omezenou dobu do 31. prosince 2024. Od tohoto data již naváže schválená směrnice," uvedla již dříve Schillerová. Pro případné zvýšení limitu bude třeba také novelizovat český zákon o DPH.

Záměr je podle partnera poradenské PwC a experta na nepřímé daně Martina Diviše pozitivní, protože jde systémově o opatření, které omezí administrativu zejména začínajícím nebo drobným a menším podnikatelům. "Přestože se jedná o jasnou úlevu na straně daňových poplatníků, je otázkou, proč ministerstvo financí čekalo na konec volebního období a nevyjednalo tento limit podstatně dříve, například v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb," řekl již dříve ČTK.

Diviš dále upozornil, že v případě odsouhlasení žádosti by měla ČR druhý nejvyšší limit v celé EU. Nejvyšší má podle něj nyní Francie, a to 85.000 eur. "Negativní stranou mince bude však další výpadek na straně veřejných rozpočtů, neboť nedojde ke zdanění přidané hodnoty, kterou podniky tvoří svou ekonomickou činností. Tuto změnu zřejmě uvítají i samotní úředníci finanční správy, kterým ubudou až desítky tisíc plátců DPH, což na druhé straně může znamenat, že se finanční správa bude moci více věnovat kontrolní činnosti u zbylých plátců DPH," dodal Diviš.

Ministerstvo odhaduje, že zvýšením limitu poklesne počet plátců DPH o zhruba 105.000 a příjem veřejných financí by se mohl snížit o maximálně devět miliard korun. Ke konci června bylo v ČR zhruba 521.000 plátců DPH, vyplývá ze statistik poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Stát na DPH získal letos ke konci září 323,6 miliardy korun, meziročně o 22,4 miliardy korun více. DPH patří mezi tzv. sdílené daně. Její výnos tak putuje do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Plátcem DPH je podnikatel nebo firma, která vykonává ekonomickou činnost a její obrat za 12 předcházejících kalendářních měsíců přesáhl jeden milion korun. Povinně musí být plátcem DPH i podnikatel, který podniká mezinárodně v rámci EU. Podnikatelé s nižším obratem se k placení DPH mohou přihlásit dobrovolně.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější