Vláda schválila změny v důchodech i na středních školách

Disidenti by měli od příštího roku dostávat průměrný starobní důchod, i když neplnili dostatečně dlouho odvody. Lidem s osvědčením o účasti v odboji a odporu proti komunismu by měla sociální správa automaticky dorovnat nižší penzi, a to včetně těch, kteří pobírají část důchodu z ciziny. V roce 2024 by měli bývalí odpůrci minulého režimu pobírat 20.635 korun měsíčně. Tato změna vychází z návrhu novel, který dnes schválila vláda.

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil na tiskové konferenci, že tato opatření by mohla ovlivnit průměrně několik stovek lidí a stát by na to měl vyčlenit do 30 milionů korun ročně. Návrh bude předložen Sněmovně.

Nedávno upozornil na problém nízkých disidentských penzí signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád. Držel hladovku před sídlem vlády od 17. listopadu, a to spolu s bývalým disidentem Johnem Bokem. Hladovku ukončili poté, co vláda ukládá ministrům včetně Jurečky připravit do poloviny prosince návrh na změny zákonů k zajištění důstojných důchodů a odvolala své loňské usnesení, kde se hlásila k tradicím boje Charty 77 za lidská práva a demokracii.

Vláda dnes také schválila strategický dokument Ministerstva školství s touto vizí. Školství na středních školách by se v následujících čtyřech letech mělo transformovat tak, aby lépe reflektovalo zájem uchazečů a poptávku na trhu práce. Hlavní důraz by měl být kladen na úpravu oborové struktury středních škol a posílení všeobecného vzdělávání. Dlouhodobý záměr se rovněž soustředí na vyrovnávání nerovností v přístupu k vysoce kvalitnímu vzdělávání. O schválení dokumentu informoval premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády.

Ministerstvo školství plánuje upravit strukturu oborů středního vzdělávání tak, aby lépe reflektovala potřeby trhu práce, společenský a technologický vývoj společnosti a zájem uchazečů. Snahou je vyrovnat se s rostoucí poptávkou po všeobecně vzdělávacích oborech. Důraz bude kladen na vyvážení podílu všeobecného a odborného vzdělávání, přičemž na odborných školách by měla být posílena spolupráce se zaměstnavateli a zdokonaleno praktické vyučování. Mezi školy, které poskytují všeobecné vzdělání, patří například gymnázia a lycea.

Resort práce aktivně identifikuje a oslovuje potenciální ukrajinské uprchlíky, kteří by mohli vstoupit do oblasti zdravotnictví nebo sociálních služeb, kde je dlouhodobě nedostatek pracovníků, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Označil Českou republiku za "nejúspěšnější zemi" v integraci příchozích. Podle Jurečky je v současné době zaměstnáno přes 123 000 lidí s vízem k ochraně. K nedělní půlnoci pobývalo v České republice podle údajů ministerstva vnitra 166 100 žen a 95 700 mužů z Ukrajiny ve věku od 18 do 65 let s vízem k ochraně. Celkem bylo v zemi 373 200 ukrajinských uprchlíků.

"Sociální služby, stejně jako jiné odvětví, čelí situaci, kdy jim chybí pracovní síla... Jedním z možných řešení, na kterém pracujeme, je cíleně identifikovat a oslovením získat lidi z řad ukrajinských uprchlíků, kteří by mohli pracovat ve zdravotních a sociálních službách. Vidíme to jako největší rezervoár lidí, kteří by mohli relativně rychle pokrýt chybějící personál. Samozřejmě čelíme výzvám týkajícím se vzdělání, uznávání kvalifikací a také jazykové bariéry, na kterých intenzivně pracujeme," uvedl Jurečka.

Vláda dnes také rozhodla, že v průběhu následujících deseti let má armáda České republiky plán nakoupit střední transportní letouny, lehká útočná vozidla a dopravní vrtulníky. Tato strategie je součástí Koncepce Výstavby Armády ČR do roku 2035 (KVAČR), kterou vláda schválila. Dokument představuje vizualizaci budoucí podoby české armády a je aktualizován každých pět let.

Nová koncepce bere v úvahu zejména výrazné změny v bezpečnostním prostředí po ruském vpádu na Ukrajinu, jak uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády. Černochová zdůraznila, že dokument realisticky reflektuje současný stav armády. Příští rok má ministryně zaměřit pozornost především na personální stránku koncepce, aby do roku 2030 byl dosažen cíl 30 000 profesionálních vojáků a 10 000 aktivních záloh. V září letošního roku bylo v armádě 27 982 profesionálních vojáků a téměř 4 300 vojáků aktivních záloh.

Koncepce také počítá s tím, že investiční výdaje na modernizační projekty mezi lety 2024 a 2030 dosáhnou až 60 % rozpočtu české armády. To zahrnuje prudké navýšení investic, které je považováno za nezbytné v reakci na zhoršenou bezpečnostní situaci a potřebu vyřešit důsledky podfinancování armády v předchozích desetiletích. Od roku 2031 se má objem investičních výdajů postupně snižovat na 35 %.

Témata: vláda ČR

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Češi byli s členstvím v EU nejvíce nespokojeni během migrační krize

01.05.2024 12:15 V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v…

Vláda schválila návrh zákona o reformě penzí. Věk odchodu do důchodu…

30.04.2024 14:41 Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma…

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí buď výrazné snížení důchodů nebo…

30.04.2024 12:06 Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní.…

Pavel podepsal úpravu pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů

29.04.2024 18:50 Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová…

Pavel vzal na vědomí rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání

29.04.2024 08:49 Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o…

Abbás: Spojené státy jsou jedinou zemí, která může zastavit invazi do…

28.04.2024 14:54 Palestinský prezident Mahmúd Abbás v neděli vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy jsou jedinou…

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Související:

Nejnovější