Vláda s opatřeními ještě počká, řekl Vojtěch

Vláda v demisi chce podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s dalšími opatřeními vyčkat na vývoj epidemie covidu-19. Data z tohoto týdne podle něj ukážou, zda pokles bude dál pokračovat, nebo hrozí v počtu případů stagnace a takzvaná stolová hora, kdy bude počet nákaz delší dobu zhruba stejný. Pokles množství hospitalizovaných čeká kolem Vánoc. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

Adam Vojtěch

Rada vlády pro zdravotní rizika podle něj dnes dopoledne probírala také možnost zavedení roušek i ve třídách, ani tímto návrhem by se podle něj ale dnes vláda zabývat neměla. Roušky ve výuce by považoval za smysluplné jen, pokud by byly povinné i při volnočasových aktivitách či sportu.

"Dnes na radě pro zdravotní rizika byla řada témat, která jsme probírali, a padaly tam různé návrhy, takže nezastírám, že třeba návrh na roušky ve třídách tam byl diskutován, ale žádný z těchto návrhů nemá podle mých informací dnes mířit na vládu a nemá mířit ani tento týden v nějaké nejbližší době," uvedl Plaga. Také vicepremiér v demisi Karel Havlíček (ANO) řekl České televizi, že kabinet dnes nechystá žádné zpřísnění opatření proti covidu-19. Vysvětlil to tím, že vláda chce počkat na vývoj epidemie.

Podle Plagy by mělo cenu uvažovat například o rouškách ve výuce tehdy, pokud by to vedle škol mělo platit i pro volnočasové a sportovní aktivity. Udržovat ve školách stejné kolektivy s rouškami a zároveň umožnit potkávání různých lidí při sportu bez roušek by podle něj pro brzdění epidemie postrádalo smysl.

Co se týče vánočních prázdnin, svůj odmítavý postoj k jejich prodloužení ministr měnit nechce. "Opatření může dávat smysl pouze ve chvíli, kdy se nebude týkat jenom škol, ale zároveň se bude týkat volnočasových, sportovních aktivit a shromažďování. Nedává smysl, aby žáci nemohli chodit do školy, ale mohly se pořádat vánoční večírky pro třeba 98 lidí," řekl. "Pokud je situace natolik vážná, že vyžaduje zásah, tak se to řeší mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví, které by omezilo osobní přítomnost žáků ve školách," dodal.

Na tom, že se vánoční prázdniny neprodlouží, se minulý týden dohodl Plaga s kandidátem na ministra školství Petrem Gazdíkem. Není totiž jasné, kdy bude jmenovaná nová vláda a podle Gazdíka je důležité, aby měli rodiče jasno s dodatečným předstihem. Školské odbory nicméně v pátek vyzvaly k přehodnocení jejich rozhodnutí a dnes se pro přehodnocení dohody vyjádřil i liberecký hejtman Martin Půta. Vánoční prázdniny mají podle harmonogramu začít ve čtvrtek 23. prosince, Půta a odboráři by chtěli, aby prázdniny začaly už v pondělí 20. prosince.

Půta také dnes uvedl, že by se děti měly před Vánocemi otestovat raději v pátek 17. prosince místo pondělí 20. prosince, a to kvůli dlouhým čekacím lhůtám na následné PCR testy. Odbory se navíc vyslovily pro to, aby se testovali i očkovaní. Podle Plagy se budou žáci na covid-19 testovat tak, jak to určí ministerstvo zdravotnictví. Zároveň odmítl, aby se na školy přenášely pravomoce hygieniků ohledně nařizování karantén.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější