Vláda si bude muset ujasnit, co udělá se sazbami DPH. Některé strany mají výhrady

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) jde do koaličních jednání s návrhem zachovat tři sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Ke třem sazbám se kloní také lidovci, Piráti pak nepodporují zvýšení spodní sazby na 14 procent. Lídři koaličních stran to dnes sdělili ČTK k návrhu ministerstva financí (MF) na zavedení dvou sazeb místo nynějších tří, o kterém v pondělí informovala Česká televize (ČT).

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Strany také zpochybňují u řady položek jejich možný přesun do vyšší sazby.

ČT uvedla, že podle návrhu MF by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti jsou deset a 15 procent. Nová snížená sazba by měla být 14 procent. Zároveň by se měly do základní 21procentní sazby přesunout některé položky, které nyní jsou v jedené ze snížených sazeb. Podle ČT by se to týkalo například ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, točeného piva, opravy obuvi, kožených výrobku a kol a také sportovních a kulturních akcí. MF dnes ČTK sdělilo, že návrh budou posuzovat předsedové koaličních stran spolu s dalšími konsolidačními opatřeními v dubnu.

Předseda Starostů Vít Rakušan ČTK napsal, že hnutí jde do koaličních jednání s vlastními návrhy opatření. "Obsahují mimo jiné zachování tří sazeb DPH. V nejnižší sazbě chceme základní potraviny a základní sociální a zdravotní komodity - tedy i vodné, stočné a energie," uvedl.

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že všechny položky vládních úsporných plánů je nutné probírat dohromady, nikoliv z nich vytrhávat jednotlivosti do veřejné debaty. "My se dlouhodobě kloníme spíše k zachování třech sazeb, kde v té nejnižší by měly být výhradně položky sociálně či zdravotně citlivé. Vodné a stočné či teplo v sazbě nejvyšší vnímáme jako velmi problematické," sdělil ČTK Výborný. Koaliční dohoda k žádné daňové položce zatím není hotová, doplnil.

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše předložili v koalici návrhy na ozdravení rozpočtu, které by přinesly až 140 miliard ročně a nezatížily zbytečně domácnosti, ani živnostníky. "Zvýšení spodní sazby DPH na 14 procent za Piráty nepodporujeme. Nesouhlasíme ani s přesuny vodného a stočného či tepla do vyšší sazby DPH, protože ceny energií jsou už nyní vysoké a rozhodně nechceme ještě více zbytečně zatěžovat domácnosti či rodiny s malými dětmi, na které aktuální krize dopadá nejvíce," uvedl.

Diskutovat chtějí Piráti také o ubytovacích službách, kde by přesun do vyšší sazby dopadl třeba i na studenty na kolejích. "Stejně tak nevidíme důvod, proč více danit knihy včetně třeba učebnic potřebných pro vzdělávání, veřejnou hromadnou dopravu nebo vstupenky na kulturní akce. Zároveň se postavíme jakémukoliv ohrožení dostupnosti potřebných věcí typu léky," doplnil Bartoš.

Návrhy na úpravu ještě musí projednat lídři koalice, upozornilo MF

Návrhy na úpravu daně z přidané hodnoty (DPH) ještě budou muset posoudit předsedové koaličních stran. Budou o něm jednat spolu s dalšími konsolidačními opatřeními v dubnu, uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo financí (MF). Ke konkrétním úpravám DPH se resort před finální koaliční dohodou nechce vyjadřovat. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) obecně uvedl, že ve snížené sazbě DPH by měly být položky s nezpochybnitelným sociálním a zdravotním významem.

Česká televize (ČT) v pondělí uvedla, že podle návrhu MF by se měly sloučit snížené sazby DPH, které v současnosti jsou deset a 15 procent. Nová snížená sazba by měla být 14 procent. Zároveň by se měly do základní 21procentní sazby přesunout některé položky, které nyní jsou v jedné ze snížených sazeb. Podle ČT by se to týkalo například ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, točeného piva, opravy obuvi, kožených výrobku a kol a také sportovních a kulturních akcí. Úprava by podle ČT zvýšila příjmy státu zhruba o 24 miliard korun.

Podle MF je hlavním důvodem pro sloučení snížených sazeb DPH zjednodušení systému, a tím omezení příležitostí k daňové optimalizaci. "Rozpočtově mírně pozitivní pro státní rozpočet ve výši jednotek miliard korun by byla právě společná snížená sazba ve výši 14 procent. Rozpočtově významněji pozitivní ve výši nízkých desítek miliard korun by naopak byly přesuny jednotlivých položek mezi sníženou a základní sazbou," sdělilo ČTK ministerstvo.

MF uvedlo, že návrh vychází z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) a z následných jednání pracovních koaličních skupin. Zdůraznilo, že úprava DPH bude spolu s dalšími návrhy na konsolidaci rozpočtu podkladovým materiálem pro lídry koaličních stran, kteří se dohodnou na konečné podobě konsolidačního balíčku. Ten by měl od roku 2024 snížit strukturální deficit, tedy výsledek hospodaření státu po očištění o hospodářský cyklus, nejméně jo edno procento HDP, což odpovídá 70 miliardám korun.

Strukturální deficit byl loni podle ministerstva financí 2,6 procenta HDP. Celkový schodek rozpočtu 360,4 miliardy korun odpovídal 3,6 procenta HDP. NERV upozorňuje, že strukturální deficit je v současné výši neudržitelný.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější