Vládní koalice nabídla ANO dohody, dle Havlíčka je volba vizitkou pětikoalice

Koaliční poslanci nabídli předsedkyni klubu opozičního hnutí ANO Aleně Schillerové několik solidních dohod, ale nerealizovaly se. ČTK to na dotaz k aktuálnímu fungování Sněmovny sdělil šéf klubu občanských demokratů Marek Benda.

Karel Havlíček

Podle místopředsedy klubu ANO Karla Havlíčka, který v úterý opět neuspěl ve volbě posledního místopředsedy dolní komory, je volba vizitkou pětikoalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). Podle druhého neúspěšného kandidáta, předsedy SPD Tomia Okamury, vládní koalice nerespektuje výsledek sněmovních voleb a z toho vyplývající poměrné zastoupení v orgánech dolní komory.

Sněmovna v novém složení je zatím výrazně paralyzována neshodami mezi koaličními a opozičními poslaneckými kluby. Vládní poslance zhruba před dvěma týdny rozčaroval postup poslanců ANO při projednávání návrhu na roční odklad účinnosti většiny sporného nového stavebního zákona. Opozice díky momentální převaze prosadila přerušení debaty o koaliční novele do března.

Někteří vládní poslanci následně uvažovali o tom, že by pozice šestého místopředsedy Sněmovny mohla být zrušena. Nakonec se volba konala, Havlíček ani Okamura ale opakovaně neuspěli. Šéfkou dolní komory je Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další čtyři místopředsedové pocházejí z řad vládní koalice a zatím jedna - Jana Mračková Vildumetzová (ANO) - zastupuje opozici.

"Výsledek není překvapivý, je to vizitka pětikoalice. Jasně jsem řekl, že nebudeme posty handlovat za poslušnost, zákony nebo jiné pozice. To je pro mě nepřekročitelné," sdělil dnes ČTK Havlíček. "Odmítám měnit špatnou docházku pětikoalice do Sněmovny za křeslo, které jim navíc nepatří. O nic nebudeme prosit, za minulé vlády to bylo 3:3, nyní 5:1. To mluví za vše," dodal.

V minulém funkčním období za vlády ANO a ČSSD tolerované komunisty Sněmovnu vedl Radek Vondráček (ANO), místopředsedy byli zástupci ČSSD, KSČM, ODS, SPD a Pirátů.

"My jsme několik solidních dohod v průběhu času opoziční paní předsedkyni (Schillerové) nabídli a bohužel žádná nebyla realizována," napsal ČTK k aktuální situaci ve Sněmovně Benda. Zdůraznil, že hlasování o zastoupení ve vedení dolní komory je tajné a opozice podle něj také koaliční kandidáty nevolila. "Uvidíme další vývoj, věc nespěchá a opozice zatím jednání Sněmovny destruuje," dodal Benda.

Podle Okamury je to ale koalice, která nerespektuje výsledek voleb a z toho vyplývající poměrné zastoupení v orgánech Sněmovny. "Zatímco vládní koalice vytvořila pro Piráty, kteří mají pouze čtyři poslance, nové místo místopředsedy Sněmovny navíc, tak SPD s pětinásobným počtem poslanců není umožněno adekvátně zastupovat své voliče," sdělil ČTK. Poslanecký klub SPD se poradí o dalším postupu.

Podle předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného se bude o doplnění vedení Sněmovny dále jednat jak v koalici, tak s opozicí. "V každém případě považuji za důležité, aby součástí debaty bylo i nastavení korektních vztahů pro fungování Sněmovny," napsal ČTK.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější