Vojtěch si postěžoval na AntiCovid tým. Uznávat se budou jen PCR testy

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Adam Vojtěch

AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či tzv. lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi, uvedl v tiskové zprávě.

Stanovisko AntiCovid týmu si nynější vláda vyžádala s ohledem na blížící se výměnu kabinetu. Vláda ANO a ČSSD tento týden podala demisi, nahradí ji vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN). AntiCovid tým v pátek odpoledne návrhy předložil ještě k posouzení Národnímu institutu pro zvládnutí pandemie. Jeho vznik inicioval budoucí kabinet, je v něm 28 odborníků z různých oborů.

AntiCovid tým ve stanovisku vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby neprosazovalo celoplošné povinné očkování a více se zaměřilo na pozitivní motivaci k očkování. "Vyzýváme ministerstvo, aby v tuto chvíli nešlo cestou lockdownu. Doporučujeme ministerstvu, aby nešlo cestou tzv. rakouského modelu," uvedl AntiCovid tým. V takové případě by například na kulturní, sportovní akce nebo do restaurací mohli jen očkovaní, nebo lidé do půl roku po prodělání nemoci. Nebylo by možné se prokázat negativním testem.

Tým budoucího kabinetu také doporučuje, aby ministerstvo nepoužívalo termín "bezinfekčnost" a nahradilo ho názvem "covid bezpečnostní pas". "Vyzýváme ministerstvo, aby zachovalo systém O-T-N s tím, že zruší samotesty. Antigenní testy ponechá pouze v případě, že nebude možné dosáhnout dostupnosti PCR testování. Přičemž PCR test by nadále platil 72 hodin a antigenní test 24 hodin," stojí ve stanovisku AntiCovid týmu.

Vojtěch na twitteru uvedl, že ho stanovisko zklamalo. "Říkají hlavně to, co dělat nemáme. V doporučení, co naopak dělat máme, nevidím žádné nové, konkrétní kroky, které bychom aktuálně už nedělali," uvedl Vojtěch. Doplnil, že AntiCovid tým nechce rakouský model. "Ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů, pokud je pro PCR dostatečná kapacita," uvedl Vojtěch.

Protože kapacitu PCR testů považuje za dostatečnou, kabinetu předloží opatření, podle kterého bude možné prokazovat se jen PCR testem, doplnil. Vojtěch v pátek hovořil o tom, že by vláda v demisi měla opatření schválit v úterý, dnes však uvedl, že opatření předloží vládě v pondělí.

AntiCovid tým rovněž vyzval k navýšení kapacit PCR testování a ke zvýšení dostupnosti očkovacích center. Opatření by měly vymáhat i jiné instituce než hygienické stanice, stát by měl současně nastavit jasnou metodiku, podle které dodržování pravidel posuzovat. MZd má také například vytvořit podmínky pro co nejrychlejší očkování třetí dávkou v domovech seniorů.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější