Vondráček prý Zemana navštívil na jeho žádost

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že prezidenta Miloše Zemana navštívil v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) na jeho žádost zprostředkovanou hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. V dnešním prohlášení Vondráček také sdělil, že byl přesvědčený o tom, že návštěva byla konzultovaná s nemocnicí i s ošetřujícím lékařem.

Radek Vondráček

"Celá situace mě mrzí, byla to chyba a chápu rozladění vedení ÚVN. I když ředitel nemocnice jistě ví, že to není o mé osobě, tak přesto se jemu i dalším ošetřujícím lékařům omlouvám," napsal v prohlášení Vondráček. Do nemocnice přijel, jak uvedl v Rádiu Impuls, za Zemanem sám a od vstupu ho k prezidentovi zavedla policejní ochranná služba. Mynář už byl podle předsedy Sněmovny na místě.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve čtvrtek uvedla, že Mynář přivedl Vondráčka k Zemanovi na jednotku intenzivní péče nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře. K prezidentovi může vzhledem k jeho zdravotnímu stavu podle nemocnice pouze vybraný úzký okruh jemu blízkých osob, mezi které Vondráček v době návštěvy nepatřil. Nikdo ze zdravotnického personálu nebyl setkání přítomen.

Vondráček zopakoval, že Zeman před ním vlastnoručně podepsal rozhodnutí o svolání zasedání Sněmovny. Pochyby o tom, zda u prezidenta skutečně byl, mluvil s ním a jestli svolání zasedání podepsal Zeman osobně, ho mrzí, uvedl.

Nemocnice se ve čtvrtečním prohlášení také distancovala od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu. Vondráček se dnes ohradil vůči tomu, že Zemanův zdravotní stav komentoval. "Nejsem lékař. Nic takového mi nepřísluší. Proto jsem to ani nedělal a všechny takové dotazy jsem s ohledem na přání pana prezidenta odmítal. Popsal jsem pouze, jak na mě působil, a krátce i to, o čem jsme se spolu bavili. Jsem přesvědčený, že má na tyto informace veřejnost právo," sdělil předseda Sněmovny.

Policie dnes informovala, že ochranná služba neumožní přímý kontakt Zemana s lidmi, kteří předem neobdrží souhlas ošetřujícího lékaře. Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá Vondráčkovu návštěvu za chybu. Předseda Sněmovny měl podle ministerského předsedy zohlednit, že situace kolem prezidentova zdraví je vyhrocená.

Personál ÚVN návštěvu Vondráčka zaznamenal, předpokládal souhlas lékaře

Personál Ústřední vojenské nemocnice zaznamenal čtvrteční návštěvu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) a prezidentova kancléře Vratislava Mynáře u prezidenta Miloše Zemana. Z úcty k autoritě kancléře ale předpokládal, že byla návštěva konzultována s ošetřujícím lékařem. Na dotaz ČTK to dnes odpověděla Zinke. Uvedla také, že pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, nejsou zpravidla vhodné.

Podle Zinke u návštěv u nemocných v ÚVN je v současnosti standardně kontrolován doklad bezinfekčnosti onemocnění covid-19, návštěva by také měla mít nasazen respirátor. "Strategie na našich odděleních intenzivní péče je taková, že návštěvy nejsou zakazované, ale jsou regulovány tak, aby nebyla narušována léčebná péče, provádění hygieny, potřebných vyšetření a podobně," uvedla.

Podmínkou návštěvy je podle ní vždy souhlas pacienta a každá návštěva musí být ve prospěch pacienta, měla by být pro něj především povzbuzením a podporou. "Proto je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, zda je v danou dobu návštěva vhodná. Zajisté pacienta podpoří návštěva blízkých, nicméně pracovní návštěvy u pacientů, kteří jsou léčeni na jednotkách intenzivní péče, zpravidla nejsou vhodné," dodala.

Okolnosti čtvrteční návštěvy Vondráčka s Mynářem podle mluvčí nemocnice prověřuje v interním šetření. "Nicméně lze informovat, že personál příchozí zaznamenal, avšak veden úctou k autoritě pana kancléře, který patří k častým návštěvám u pacienta, předpokládal, že vhodnost návštěvy byla s ošetřujícím lékařem konzultována," poznamenala. Dodala, že pacient na jednotce intenzivní péče je sice nepřetržitě sledován, nicméně během návštěv, s ohledem na soukromí, personál bezprostředně u lůžka trvale přítomný být nemusí.

Zinke zároveň uvedla, že provoz oddělení není hospitalizací prezidenta omezen. "Pouze byly ze strany ÚVN zajištěny podmínky pro přítomnost ochranné služby, která plní povinnosti spojené s ochranou hlavy státu. Zde bych velmi chtěla ocenit jejich vstřícnost a profesionalitu," doplnila.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější