Výsledky istanbulských rozhovorů nejsou plně naplňovány, tvrdí Turecko

Úterní jednání v Istanbulu mezi Ukrajinou a Ruskem představovaly výrazný pokrok, jejich výsledky ale nejsou plně naplňovány. Dnes to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, podle kterého Ukrajina souhlasila s tím, že zůstane neutrální a nevstoupí do NATO.

Válka na Ukrajině, ilustrační fotografie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan později uvedl, že jeho země je v obecné rovině ochotná stát se jedním z garantů ukrajinské suverenity. Podle Erdogana bude ale záležet na konkrétních podmínkách. Ankara se například staví odmítavě k vyslání svých vojáků. Dodal, že chce dále jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ruským prezidentem Vladimirem Putinem a přimět je k setkání v Turecku.

Erdogan dnes telefonicky sdělil Zelenskému, že rusko-ukrajinské mírové rozhovory podle něj daly "významný impuls" snahám o ukončení války na Ukrajině. Zelenskyj mu na twitteru poděkoval za připravenost Turecka poskytnout Kyjevu bezpečnostní záruky. Dodal, že oba lídři se "dohodli na dalších krocích směrem k míru".

Moskva další jednání mezi Lavrovem a Kulebou neodmítá, ale případné rozhovory musí mít podstatnou náplň, uvedlo dnes ruské ministerstvo zahraničí. Představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl turecké televizi NTV, že setkání ukrajinského a ruského prezidenta by se mohlo uskutečnit za dva až tři týdny. "Připravujeme dokumenty, které by mohly posloužit jako základ k jednání prezidentů," uvedl Podoljak.

Rusko v úterý po nejnovějším kole rozhovorů oznámilo, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Krok Moskva zdůvodnila snahou zlepšit vzájemnou důvěru a vytvořit podmínky pro dohodu s Ukrajinou.

Podle amerického ministerstva obrany ale Moskva jen přesunula jednotky na jiné fronty a další stáhla, aby je přeskupila. Podle ukrajinské armády se Rusko může jen snažit vzbudit dojem, že ztratilo zájem o obklíčení Kyjeva, britské ministerstvo obrany dnes varovalo před tvrdými boji na předměstí metropole v příštích dnech.

Pozornost na úterním jednání vzbudila přítomnost ruského oligarchy Romana Abramoviče. Podle tureckého ministra se Abramovič "upřímně snaží" přispět k ukončení bojů a měl užitečnou roli v udržování komunikačních kanálů mezi ukrajinskými a ruskými vůdci.

Abramovičovu roli dnes ocenil také ukrajinský představitel Podoljak. Podle něj miliardář efektivně přispívá k pořádání rozhovorů mezi zeměmi ve válce. Šéf ukrajinských vyjednavačů Davyd Arachamija se ale pozastavil nad tím, že se o Abramovičově neoficiální roli dozvěděl tisk.

V Istanbulu se v úterý odehrála jednání za osobní účasti ruských a ukrajinských vyjednávačů, strany nyní jednají o bezpečnostních zárukách. Rozhovory měly původně pokračovat ve středu, což se ale nakonec nestalo. Další on-line jednání by se mělo uskutečnit v pátek.

V Istanbulu ve středu zůstala ukrajinská delegace, která jednala s tureckými představiteli o "vojensko-technické spolupráci". Turecko, členská země NATO, Kyjevu před konfliktem dodalo bezpilotní prostředky, které se podle odborníků v bojích osvědčily. Po začátku války se ale Ankara nepřidala k sankcím proti Rusku.

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Související:

Nejnovější