Vývozní a dovozní ceny kvůli zdražení energií dál rostou

Vývozní ceny v srpnu meziročně stouply o 16,1 procenta a dovozní o 24 procent. Vliv na to mělo opětovné výrazné zdražení energií. Například vývozní ceny elektřiny vzrostly o téměř 300 procent a dovozní ceny plynu skoro o 440 procent, což byly nejvyšší hodnoty od počátku měsíčního zjišťování v lednu 1998.

Dovoz a vývoz zboží

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ) na svém webu. Meziměsíčně byl nárůst cen nižší, vyvážené zboží bylo proti červenci dražší o 1,3 procenta a dovážené o 2,6 procenta.

V meziročním srovnání se na nárůstu vývozních cen podepsalo zejména zdražení minerálních paliv, tedy elektřiny, plynu, ropných výrobků a uhlí, které byly proti loňskému srpnu dražší o 204,9 procenta. Podle statistiků rostly ceny i v dalších skupinách, vyvážené potraviny byly dražší o 24 procent, přičemž zdražily zejména obiloviny. Ceny chemikálií stouply o 19,6 procenta a polotovarů, zvláště kovových výrobků, železa a oceli, o 18 procent.

V dovozu se cena minerálních paliv meziročně zvýšila o 180,4 procenta. Dovážené potraviny, hlavně maso a masné výrobky, byly proti loňsku dražší o 19,4 procenta. Ceny polotovarů stouply o 14,5 procenta a chemikálií o 14,1 procenta.

Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziročně klesly na nejnižší hodnotu od května 2000, a to na 93,6 procenta z červencových 94,1 procenta. Nejnižší hodnoty dosáhly opět nápoje a tabák, nejvyšší hodnoty paliva. Meziměsíčně směnné relace stouply na 98,7 procenta, v červenci činily 98,4 procenta. Nejnižší hodnoty dosáhly potraviny a nejvyšší ostatní suroviny.

Témata: dovoz a vývoz

Související:

Nejnovější