Vývozní ceny v únoru meziročně stouply o 10 procent, dovozní ještě více

Vývozní ceny v únoru meziročně stouply o 10,4 procenta, u dováženého zboží se ceny zvýšily o 14 procent. Vliv na to mělo zejména zdražení energií, železa, oceli, neželezných kovů, plastů a dřeva. Vyplynulo to z dnes zveřejněných informací na webu Českého statistického úřadu. Ceny ve vývozu a dovozu se zvýšily také v meziměsíčním srovnání, ale výrazně méně než v meziročním srovnání.

Dovoz a vývoz zboží

"V únoru 2022 meziměsíčně vzrostly ceny vývozu o 0,3 % a dovozu o 1,5 %. Meziročně rostly vývozní ceny o 10,4 % a dovozní ceny o 14,0 %. Zvýšily se zejména ceny energií, železa, oceli, neželezných kovů, plastů a dřeva,“ upozornil Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziroční nárůst vývozních cen ovlivnil především ceny minerálních paliv, tedy elektřiny, plynu, ropných výrobků a uhlí, které se zvýšily o 118,2 procenta. O dvě pětiny vyšší než loni v únoru byly i ceny ostatních surovin, hlavně dřeva a kovového odpadu. Vyvážené polotovary jako železo, ocel, kovové a dřevěné výrobky zdražily o 18,3 procenta a chemikálie o 17 procent.

V dovozu meziročně zdražila minerální paliva o 103,3 procenta. Ceny dovážených polotovarů stouply o 18,8 procenta, ostatních surovin, hlavně dřeva, o 14,8 procenta a chemikálií o 14,3 procenta.

Meziměsíčně vývozní ceny vzrostly o 0,3 procenta, přičemž největší vliv měl růst cen potravin o tři procenta. Dovozní ceny v meziměsíčním srovnání také stouply, a to o 1,5 procenta. Vliv na to měl především růst cen polotovarů železa, oceli a neželezných kovů.

Směnné relace meziročně klesly na hodnotu 96,8 procenta, po lednových 97,5 procenta. Nejnižší hodnoty dosáhly nápoje a tabák. Směnné relace klesly i v meziměsíčním srovnání, kdy se po lednových 100 procentech snížily na 98,8 procenta.

Témata: dovoz a vývoz

Související:

Nejnovější