WHO na straně Palestinců. Humanitární pomoc je nedostatečná

Obyvatelé Pásma Gazy umírají hlady kvůli omezování humanitární pomoci, prohlásil ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro krizové situace Michael Ryan.

Sídlo Světové zdravotnické organizace

"Tito lidé umírají hlady a tlačí je až na pokraj. Nejsou zapojeni do konfliktu… a měli by požívat ochrany, stejně tak i jejich zdravotnická zařízení," prohlásil Ryan během tiskové konference.

Mezinárodní soudní dvůr (ICC) se sídlem v Haagu v pátek Izraeli nařídil, aby povolil přístup humanitární pomoci do Pásma Gazy, ale nepřikázal mu zastavit vojenskou operaci v této palestinské enklávě. Zároveň žádal, aby tam Izrael omezil ztráty na životech a škody.

Světový potravinový program (WFP) už dříve varoval, že obyvatelé Pásma Gazy stále čelí rostoucímu nedostatku potravin a každý den vzrůstá riziko hladomoru.

Studie provedená loni od 24. listopadu do 7. prosince podle AFP ukazuje, že všech 2,2 milionu lidí žijících v této palestinské enklávě se potýkalo s kritickou úrovní akutní potravinové nejistoty. "Katastrofickým hladem" pak má trpět až půl milionu lidí.

Mluvčí WFP pro Blízký východ Abeer Etefaová uvedla, že od té doby se situace zhoršovala. Více než půl milionu lidí čelí extrémní úrovni potravinové nejistoty, a riziko hladomoru se zvyšuje kvůli omezeným dodávkám potravinové pomoci způsobeným konfliktem.

Izraelští představitelé odmítají přibližně 70 procent požadavků na dodávky potravin na sever Pásma Gazy. Ve středu Světový potravinový program do Pásma Gazy přivezl 200 tun potravin pro přibližně 15 000 lidí.

Mluvčí zdůraznila, že i když někteří obyvatelé Pásma Gazy utekli na jih během izraelské vojenské kampaně, stále na severu žije 300 000 až 400 000 lidí. WFP apeluje na nutnost zajištění pravidelných dodávek potravin do této oblasti, kde v průběhu tříměsíční války mezi Hamásem a Izraelem zahynulo již více než 26 000 lidí, převážně civilistů.

ICC rozhodl, že Izrael musí ihned přijmout konkrétní a efektivní opatření k zajištění poskytování neodkladně potřebných základních služeb a humanitární pomoci, aby se řešily nepříznivé životní podmínky, jimž čelí Palestinci. Dále nařídil přijmout opatření k zabránění a trestání přímého a veřejného podněcování k páchání genocidy.

"Soud si uvědomuje rozsah humanitární tragédie, která se odvíjí v regionu a je hluboce znepokojen přibývajícími ztrátami lidských životů a utrpením," řekla předsedkyně tribunálu Joan Donoghueová.

Rozhodnutí ICC bylo vřele přivítáno Jihoafrickou republikou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu naopak prohlásil, že Izrael bude i nadále podnikat nezbytné kroky k obraně své země.

Netanjahu opět odmítl obvinění z genocidy jako "pobuřující" a zdůraznil, že Izrael bude pokračovat ve své obraně. Připomněl, že každá země má právo bránit se, a označil pokus omezit toto základní právo za diskriminaci židovského státu.

Jihoafrická republika označila verdikt za rozhodující vítězství mezinárodního práva a důležitý krok směrem k dosažení spravedlnosti pro palestinský lid. Přes protesty Izraele a jeho žádost, aby ICC případ nevzal, soud oznámil, že se bude žalobou zabývat a vydal šest předběžných opatření na ochranu Palestinců v Pásmu Gazy. Páteční rozhodnutí je dočasné, a posouzení obvinění z genocidy může trvat několik let, jak upozornila agentura AP.

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější