Z Brodu nad Tichou odvezla auta do kafilerie desítky tun mrtvé drůbeže

Z drůbežárny v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde začala v úterý likvidace nosnic kvůli ptačí chřipce, odvezla už auta do kafilerie desítky tun usmrcené drůbeže. Ve středu to bylo prvních 45 tun, další velkoobjemové i menší kontejnery odjely dnes. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Ptáci, ilustrační fotografie.

Kvůli ptačí chřipce veterináři rozhodli o postupném utracení všech zhruba 750.000 nosnic, chovaných ve třech halách. Jde až o 1300 tun drůbeže. Utrácet se dnes začalo i ve speciálních kontejnerech.

Oxid uhličitý, který se k utracení používá, napustili hasiči a veterináři v úterý odpoledne do jedné poloviny haly číslo dvě, kde se nákaza prokázala nejdříve. V této sekci bylo kolem 120.000 slepic. Přes noc plyn působil, ve středu se začalo s vyklízením. Odpoledne měla být zaplynována druhá polovina haly, podle Poncara se ale od tohoto postupu upustilo a drůbež se z druhé části vynáší do kontejnerů a v nich následně utrácí. Bílý odhaduje, že během dneška by se mohlo podařit první polovinu haly vyklidit.

"Dnes od rána probíhá vyskladňování utracené drůbeže z haly číslo dva, její první části. Hasiči ještě technicky zprovoznili druhý výstup z haly na druhé straně tak, aby se to urychlilo. Vše probíhá podle plánu. Ještě se zprovoznil druhý způsob utrácení, a to vynášení živé drůbeže z jiné části haly, kde ještě neproběhlo utracení, a utrácí se přímo v kontejneru určeném pro utrácení drůbeže, takže nám to jde trochu rychleji, než se očekávalo," řekl Bílý. Zatím se používá jeden kontejner, kam se vejde asi šest tun drůbeže. Kontejnerů je na místě 14, když se jeden naplní, pokračuje se s dalším.

Poncar ráno uvedl, že na místě dnes pracuje asi 80 profesionálních hasičů a zhruba 40 zaměstnanců firmy. Zpřístupnění druhého vchodu do haly, nasazení většího počtu hasičů a zaměstnanců firmy a zahájení utrácení v kontejnerech podle Bílého práci zrychlilo.

Ke změně taktiky v utrácení drůbeže se veterináři rozhodli kvůli technickým problémům s distribucí oxidu uhličitého do velké třípodlažní haly a s jeho úniky, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Likvidace chovu by měla v Brodu trvat zhruba do 14. ledna. I když hasiči v celé hale utěsnili a zalepili téměř 200 klapek, proudění vzduchu se zcela nepodařilo zabránit. Hasiči i veterináři navíc ČTK už dříve řekli, že chladné počasí není pro distribuci oxidu uhličitého ideální.

Podle Bílého se ale zatím ještě stoprocentně nerozhodlo, zda se slepice v hale číslo tři budou utrácet velkoplošně nebo v kontejnerech. S likvidací nosnic by se v této hale mohlo začít v pátek. "Ještě se musí rozhodnout, jaký bude zvolen způsob, jestli se bude plynovat celá hala nebo jestli se bude drůbež vynášet a utrácet v kontejneru. Hasiči se rozhodnou, až vyhodnotí, jestli je stejně rychlý způsob utrácení v kontejneru, možná se bude pokračovat jen přes kontejnery," uvedl. Nakonec bude utracena drůbež v hale číslo jedna, kde se nákaza objevila jako poslední.

Úhyny nakažených nosnic v halách pokračují, podle Bílého ale nejsou dramaticky vysoké. "Zatím jsou to spíše vyšší stovky kusů než nižší tisíce za celou halu," řekl.

Ve třech halách má být postupně utraceno a následně zlikvidováno v kafilerii až 1300 tun drůbeže. Kapacita nejbližší kafilerie na Klatovsku je maximálně 80 až 100 tun denně. Kromě toho se likvidují i miliony vajec z celého chovu, včetně vajec stažených z distribuce. Odvážejí se do spaloven, likvidovat je má i asanační podnik na Pardubicku a bioplynová stanice. Ve středu to bylo přes šest milionů vajec, denně ale další statisíce přibývají.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější