Z lidí, kteří žijí v ČR pod hranicí chudoby, je asi polovina seniorů

Z lidí, kteří žijí v ČR pod hranicí chudoby, je podle odhadů asi polovina seniorů. Hůře jsou na tom ti, kteří žijí sami. Letos vystoupal podíl chudých lidí z dlouhodobých zhruba deseti procent na jaře na 17 procent, v červenci se snížil na 14 procent. Pomohla valorizace důchodů, řekla dnes na tiskové konferenci náměstkyně ministra práce a sociálních věcí (MPSV) Zdislava Odstrčilová (KDU-ČSL).

důchodci

Současná ekonomická situace podle ní dopadá hůře na samostatně žijící seniory, samoživitele a rodiny se třemi a více dětmi. "Tím, že se valorizují důchody, tak seniorskou populaci se daří znovu dostat nad hranici chudoby," uvedla.

Hranice chudoby je v Evropské unii definovaná 60 procenty mediánového čistého příjmu ve společnosti. Loni tato hranice činila podle Českého statistického úřadu pro jednotlivce 14.055 korun za měsíc, samoživitele s jedním dítětem 18.271 korun, pro dva dospělé 21.082 korun, samoživitele se dvěma dětmi 28.109 korun a dva rodiče se třemi dětmi 39.353 korun.

Deset procent lidí je chudobou ohroženo, protože jejich příjem tuto hranici jen mírně překračuje. "Existuje veliká skupina lidí, kteří jsou velmi blízko, aby se propadli do chudoby," řekl předseda české pobočky Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení Karel Schwarz. Je podle něj skoro stejně velká jako ti pod hranicí chudoby, což není v ostatních evropských zemích běžné. Příčiny jsou podle něj historické, kdy od 90. let nebyly rozdíly mezi příjmy příliš vysoké.

Náklady domácností meziročně vzrostly. Průměrná česká domácnost dávala na konci září podle projektu společnosti P&Q Research a Českého rozhlasu Česko 2022: Život k nezaplacení za bydlení 30 procent svých příjmů. Šlo o asi 10.200 korun, meziročně o 2700 korun měsíčně víc. Náklady na potraviny byly průměrně téměř 7500 korun, meziročně vzrostly o stokoruny. Současná ekonomická situace podle Schwarze může vézt k tomu, že se podíly ohrožených ve společnosti ještě zvýší. Připravené by podle něj měly být zejména úřady práce administrující dávky, jejich získání by se mělo zjednodušit.

Podle předsedkyně evropské sítě proti chudobě Sabriny Iannazzoneové patří mezi největší současné problémy energetická chudoba, dostupnost bydlení a minimální mzda. "Chceme stanovit odpovídají standard pro bydlení na úrovni EU, který musí zajistit dostupnost bydlení pro všechny, standardy dostupnosti energie za dostupnou cenu a snížit uhlíkovou náročnost plánů, které se týkají topení a chlazení i v dlouhodobém horizontu," uvedla. Chudší skupiny by podle ní měly dosáhnout na podporu, která by jim umožnila přístup k obnovitelným zdrojům energie.

Přiměřené minimální mzdy upravuje nová evropská směrnice, kterou by měly členské státy do své legislativy přenést do dvou let. Pro stanovení minimálního příjmu je podle Iannazzoneové zásadní vytvoření modelového rozpočtu, který by porovnával náklady domácností v jednotlivých zemích.

"Je zřejmé, že pokud bude minimální mzda příliš nízká, lidi to nepřiměje k tomu, aby vstoupili na trh práce," uvedla Iannazzoneová. V ČR je stanovená na 16.200 korun, MPSV ji od ledna navrhuje zvýšit na 41 procent průměrné mzdy, tedy zhruba o 350 korun. Odbory žádaly zvýšení na 18.200 korun.

Témata: důchodci

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Související:

Nejnovější