Za poslední týden obdrželo víza 2360 uprchlíků z Ukrajiny

Česká republika vydala v uplynulém týdnu ukrajinským uprchlíkům 2360 víz dočasné ochrany. Je to o 189 více než o týden dříve. Od únorového vpádu ruské armády do sousední země Česko vydalo 467.418 dočasných víz. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra. Víza jejím držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku, ilustrační fotografie.

Úřady nyní víza neudělují o víkendu, nejvíc jich proto obvykle bývá v pondělí, kdy se znovu otevře registrace. Bylo tomu tak i v uplynulém týdnu, v pondělí 5. prosince získalo dočasnou ochranu v Česku 861 žadatelů z Ukrajiny. Nejmenší zájem byl ve čtvrtek, kdy bylo vydáno víz 102.

Cizinecké policii se od začátku bojů přihlásilo téměř 523.000 běženců. Uprchlíci se musejí nahlásit do tří dnů od příjezdu do České republiky. Tuto povinnost nemají děti do 15 let, které tvoří mezi běženci asi třetinu.

Zhruba pětina ukrajinských uprchlíků se podle odhadů ministerstva vnitra už z Česka vrátila domů. S nastupující zimou se zase mohou do zahraničí vydat Ukrajinci, které ruské útoky na infrastrukturu připravily o teplo, elektřinu a vodu.

Česká republika přijala ze zemí Evropské unie nejvíc běženců na počet obyvatel. V současnosti ukrajinská populace tvoří v Česku 3,4 až 3,7 procenta obyvatel, což znamená zhruba 355.000 až 390.000 lidí, uvedl již dříve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Pražský magistrát spolu s Dětským fondem OSN (UNICEF) otevře v pondělí centrum pro dlouhodobou podporu uprchlíků z Ukrajiny. Zaměřené bude na ty běžence, kteří již jsou v metropoli delší dobu a řeší problémy například s bydlením, vzděláváním nebo zdravím. Sídlit bude ve stejné budově ve Vysočanech jako Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU).

Česko přiznává uprchlíkům dočasnou ochranu zatím do konce března. Kabinet nedávno schválil návrh, který ji podle dohody EU prodlužuje o rok. Uprchlíkům s vízem k ochraně stát vyplácí humanitární dávku 5000 korun na pořízení základního vybavení pro začátek života v ČR. Příchozí v nouzi ji mohou pobírat opakovaně, ale nejdéle dalších pět měsíců. Dávka není pro ty, kteří mají zajištěné ubytování se stravou a vybavením. Běženci, kteří jsou v ČR déle než půl roku a jsou v tísni, pak mohou požádat o další podporu.

Ministerstvo práce má do poloviny ledna připravit revizi systému podpory sociálních příspěvků a dávek pro uprchlíky z Ukrajiny. Asistenční centra pro příchozí mají kraje provozovat do konce března, pak od nich provozování převezme stát.

Z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že zájem české veřejnosti o vývoj situace na Ukrajině klesá. Ve srovnání s obdobím krátce po vypuknutí konfliktu také méně lidí podporuje kroky vlády na pomoc Ukrajině. S kroky kabinetu nyní souhlasí asi dvě pětiny obyvatel, což je ve srovnání s jarem o 16 procentních bodů méně. Roste počet lidí, kteří se staví proti přijímání ukrajinských uprchlíků. Nyní je jich více než čtvrtina, ve srovnání s jarem o 14 procentních bodů více.

Témata: uprchlíci

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější