Za vážné zranění malého chlapce psem poslal soud muže do vězení

Za vážné zranění malého chlapce psem poslal soud Jaroslava Pasteliaka na deset měsíců do vězení. Kříženec tzv. bojových plemen loni na pražském Petříně prokousl dítěti hrudník a způsobil mu tříštivé zlomeniny žeber.

Ilustrační foto

Pasteliak, který psa venčil, k dnešnímu jednání bez omluvy nepřišel. Dříve uváděl, že pes není jeho, a vinu odmítal. Jeho obhájkyně argumentovala tím, že si chlapce měla lépe hlídat matka. Verdikt není pravomocný.

Soud muže shledal vinným z nedbalostního těžkého ublížení na zdraví. Podle svědků nebyl pes v době incidentu na vodítku a Pasteliak nedělal první minutu či dvě nic pro to, aby zvíře od dítěte odtrhl. Součástí trestu je pětiletý zákaz držení či chovu zvířat, čímž soud zcela vyhověl návrhu státní zástupkyně. Pasteliak má navíc uhradit zraněnému chlapci 508.000 korun, dalších 317.000 korun má vyplatit zdravotní pojišťovně.

Pasteliak venčil psa Thora loni 1. dubna u horního stanoviště petřínské lanovky. Matka napadeného hocha u soudu vypověděla, že její čtyřletý syn si zvířete nevšímal a hrál si na zemi s listím. Kříženec plemen pitbulteriér a american bully se však dítěti znenadání zakousl do boku a pokousal ho i na hlavě. Záchranáře přivolali kolemjdoucí. Osmapadesátiletý muž se psem utekl a policii se přihlásil až později. Hoch skončil v nemocnici na operaci, podle jeho matky mu zůstalo 16 jizev.

U soudu svědčil i cvičitel Thora, který vypověděl, že zvíře nebylo a stále není agresivní a že bez problémů reaguje na povely. Útok označil za zkrat. Nejúčinnějším řešením, jak podobným incidentům zabránit, by podle cvičitele bylo, kdyby pes nosil košík.

Státní zástupkyně původně pro muže žádala podmínku. Kvůli jeho přístupu k celé věci ale návrh změnila na nepodmíněné odnětí svobody. Obhájkyně Denisa Soukup Hrušáková prohlásila, že u jejího klienta zcela chybí zavinění. Požadovala ho zprostit obžaloby z toho důvodu, že se vůbec neprokázalo, že se daný skutek stal. "Matka evidentně zanedbala dohled nad poškozeným. Stála od něj příliš daleko a odvedla ho do oblasti, kde je povoleno volné pobíhání psů," prohlásila. Proti tomu se však státní zástupkyně ohradila, podle ní to není pravda.

Témata: psi | soudy

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější