Ukrajinou otřásají výbuchy, Rusové útočí i z Běloruska. Zelenskyj vyhlásil válečný stav

Ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska, uvedla ráno ukrajinská pohraniční stráž. Hlásí útoky na pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště s využitím dělostřelectva, těžké vojenské techniky i ručních zbraní. Na některých místech podle médií ruské jednotky hranici překročily.

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Útok se podle ukrajinských pohraničníků odehrává také z poloostrova Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Agentura Reuters informuje s odkazem na ukrajinské úřady o nejméně osmi mrtvých a devíti raněných kvůli ruskému ostřelování.

Kolem 5:00 hodin místního času (3:00 SEČ) napadly ruské jednotky hranici Ukrajiny, informuje ukrajinský server RBK Ukrajina s odvoláním na pohraničníky. Ruské jednotky podle něj podpořilo Bělorusko. Ostřelování bylo zaznamenáno v Luhanské, Sumské, Charkovské, Černihovské a Žytomyrské oblasti, píše ukrajinský zpravodajský server s tím, že útok přišel rovněž z okupovaného Krymu.

Ruské vojenské kolony překročily ukrajinské hranice do Charkovské, Luhanské a Černihovské a Sumské oblasti, oznámila později ukrajinská pohraniční stráž.

Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny.

Ostřelování je napříč Ukrajinou, řekl později podle agentury Reuters poradce ukrajinského ministerstva vnitra. Ve městě Brovary v Kyjevské oblasti byl podle něj jeden člověk zabit a další je zraněný. Ukrajinské ministerstvo vnitra už dříve informovalo o stovkách "obětí" ruského útoku z řad civilistů i vojáků, počty mrtvých nebo raněných nebyly zřejmé.

Ruská vojska se rozmístila v Bělorusku, které je spojencem Moskvy, na dřívější společné vojenské cvičení. Po manévrech, které skončily 20. února, v zemi zůstala. Ukrajinská metropole Kyjev se nachází asi 75 kilometrů jižně od hranic s Běloruskem.

Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana sestřelila na východě země pět ruských letadel a jednu helikoptéru. Kyjev nejprve informoval o sestřelení jednoho ruského letounu, což Moskva vzápětí podle agentury Ria Novosti popřela.

Ruské ministerstvo obrany mezitím podle ruských tiskových agentur uvedlo, že zlikvidovalo infrastrukturu na ukrajinských leteckých základnách a narušilo ukrajinskou protivzdušnou obranu. Kyjev později oznámil ještě sestřelení pěti ruských letadel a jednoho vrtulníku.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny mezitím sdělili, že dobyli dvě města v Luhanské oblasti, která byla dosud pod kontrolou ukrajinské vlády, mimo jiné Stanycju Luhanskou, uvedly tiskové agentury. Ukrajinské úřady tuto informaci zatím nekomentovaly, poznamenala agentura Reuters. Separatisté rovněž hlásí sestřelení ukrajinského vojenského letadla v Luhanské oblasti.

Ukrajina zároveň podle jednoho ze svých činitelů pod neustálým kybernetickým útokem. Východoevropská země už ve středu hlásila, že nefungovaly weby vlády, parlamentu, ministerstva zahraničí ani některých bank.

Ukrajinská armáda popřela zprávy, že se ruští vojáci vylodili v Oděse

Ukrajinská armáda podle agentury Reuters popřela zprávu tiskové agentury Interfax, že se v Oděse na jihu Ukrajiny vylodili ruští vojáci. V hlavním městě Kyjevě, ale i ve Lvově na západě země se rozezněly sirény, informují agentura Reuters a AFP. Ukrajinská služba pro mimořádné události pak podle Reuters informovala, že blízko Kyjeva hoří sklad s municí.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení k vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. V řadě ukrajinských měst poté svědci z místa hlásili silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Pohraniční hlídky a kontrolní stanoviště hlásí útoky s využitím dělostřelectva i těžké vojenské techniky.

Výbuchy byly dnes ráno vedle hlavního města Kyjeva hlášeny z Oděsy, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě země a Charkova a Kramatorska na východě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by Rusko útočilo na města.

Agentura Interfax dříve napsala, že ruští vojáci se vylodili v přístavních městech Mariupol a Oděsa. Interfax Ukrajina také uvedla, že část Oděsy je bez dodávek elektrického proudu.

Zelenskyj svolal bezpečnostní radu, asi s cílem vyhlásit válečný stav

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal zasedání bezpečnostní rady, zřejmě s cílem vyhlásit válečný stav, informuje ukrajinský portál Strana.today. Stalo se tak poté, co šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba uvedl, že Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin informoval předtím o zahájení "speciální vojenské operace" na Donbasu, výbuchy však byly hlášeny z řady ukrajinských měst.

Rusko zahájilo úplnou invazi na Ukrajinu, uvedl šéf diplomacie

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl dnes ráno na twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v zemi válečný stav a sdělil, že Rusko útočí na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, informovala agentura Unian.

Prezidentský dekret o válečném stavu vzápětí potvrdil ukrajinský parlament, uvádí Reuters. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety.

"Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu," napsal ukrajinský ministr zahraničních věcí Kuleba. "Ukrajina se bude bránit a zvítězí. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat." zdůraznil. Kuleba uvedl, že úderům čelí ukrajinská města.

Ukrajinský prezident ve videoprohlášení vyzval obyvatele, aby se zdržovali doma a nepropadali panice. Na své oficiální stránce informoval, že ozbrojené síly země jsou v pohotovosti a situací se zabývá bezpečnostní rada, kterou předtím svolal.

"Bez paniky, jsme silní, jsme připraveni na všechno, zvítězíme," citovala jej Unian.

Zavedení válečného stavu dává ukrajinským úřadům řadu pravomocí. Jak uvedla agentura Unian, kapacity podniků a institucí včetně jejich pracovní síly mohou být využity k obranným účelům a může být zavedena pracovní povinnost. Úřady mohou také rozhodnout o zavedení zákazu vycházení, zákazu demonstrací nebo jiných hromadných událostí a omezit svobodu pohybu.

Ukrajinský prezident Zelenskyj o situaci telefonicky hovořil se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Ten Rusko upozornil, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Putin dnes v noci informoval o zahájení "vojenské operace" na Donbasu. Svědci v řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva pak podle agentury Reuters zaznamenali zvuky znějící jako dělostřelecká palba a silné výbuchy. Vedle Kyjeva slyšeli lidé výbuchy po páté hodině místního času (po čtvrté SEČ) také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku a Mariupolu na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by proti ukrajinským městům podnikalo letecké nebo dělostřelecké útoky, míří prý přesnými zbraněmi na ukrajinskou vojenskou infrastrukturu.

Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska i Běloruska. Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější