Zahlcená krematoria, tisíce úmrtí denně. Přesto je prý Čína na covid připravena

Zatímco zahraniční analytici odhadují, že v Číně umírá po nákaze koronavirem na 9000 lidí denně, státní čínská média tvrdí, že zdravotnictví v zemi je dobře vybavené i na vážné případy nemoci. Část obyvatel Číny se po zrušení pandemických opatření na začátku měsíce vrací ke každodennímu životu, uvedla dnes agentura AP. Čínská města také zahájila rozdávání cestovních poukazů, uvedl dnes státem vlastněný deník China Daily.

Ilustrační fotografie.

Přestože Čína přestala ve statistikách zveřejňovat počty asymptomatických případů a podle oficiálních údajů bylo na dnešek oznámeno pouze jedno úmrtí na covid-19, analytici ze společnosti Airfinity odhadují, že v zemi může mít nemoc na svědomí na 9000 životů denně. Několik měst a regionálních vlád rovněž informovalo o stovkách tisíc případů nově nakažených a nemocní se hromadí na nemocničních chodbách, uvedl list The New York Times. Média tento týden rovněž informovala o zahlcených krematoriích.

"Téměř všichni u mě na stavbě se nakazili. Od uvolnění opatření se virus všude rozšířil," řekl devětapadesátiletý stavební dělník Siung, který se léčí v nemocnici se symptomy covidu, uvedla agentura AP. Pan Siung, který má za sebou tři dávky čínské vakcíny, věří, že mu brzo bude lépe. Nemocniční pokoj ve vesnici Kchung-čchüe s ním sdílí další starší pacienti trpící kašlem a dalšími příznaky, včetně osmdesátiletého Tchanga Šun-pchinga. "Je to horší než ta původní chřipka. Bral jsem (na ni) léky na nachlazení a chřipku a bylo mi lépe, ty teď nefungovaly," uvedl muž.

Podle expertů je populace seniorů v rurálních oblastech tou nejohroženější. Mnoho z nich váhalo s očkováním a nemají dostatek zdravotnických zásob. V druhé polovině ledna riziko nákazy zvýší také lunární Nový rok, kdy se stovky milionů lidí vydávají navštívit svá rodná města.

"Nárůst poptávky po zdravotnických službách se očekával a Čína byla na tuto situaci připravena," uvedl dnes podle China Daily činitel čínské Národní zdravotní komise (NHC). List zároveň informoval o tom, že čínská města zahájila vydávání nákupních poukazů, které mají podpořit útraty a ekonomiku poté, co se na mnoha místech v zemi obnovil každodenní život. Cestovní poukazy bude vydávat například tropický ostrov Chaj-nan nebo severovýchodní provincie Ťi-lin.

"Lidé se vracejí do práce, viděl jsem děti v obchodních centrech," uvedl osmadvacetiletý Jang Ming-jüe, který žije v Pekingu. "Všechno se vrací do normálu, je to moc příjemné," dodal. "Když vláda povolila uvolnění restrikcí, tak to přeci nemůže být tak špatné, ne?" uvedla manažerka místního obchodu Jüe Chung-ču.

Podle hlavního epidemiologa čínského centra pro kontrolu nemocí Wu Cun-joua se epidemie rychle vyvíjí. "Pohyb lidí a riziko respiračních onemocnění v zimě mohou epidemickou situaci zkomplikovat," uvedl Wu na čtvrteční tiskové konferenci.

Případné nové varianty koronaviru a jeho rychlé šíření v Číně vyvolaly obavy v zahraničí. Povinnost předkládat negativní test na covid-19 pro cestující z Číny tento týden oznámily například Spojené státy, Indie či Itálie. Nejnověji se k zemím, které budou po cestujících z Číny požadovat negativní testy, přidaly Španělsko a Jižní Korea.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější