Zahraniční obchod ČR je půl roku v deficitu, v červenci měl schodek 22,8 miliardy

Zahraniční obchod České republiky skončil v červenci schodkem 22,8 miliardy korun, meziročně byl o 12,4 miliardy korun vyšší. V deficitu je obchodní bilance už půl roku.

Dovoz a vývoz zboží

Vliv na červencový výsledek měl opět především obchod s ropou a zemním plynem kvůli růstu cen na světových trzích a vyššímu dovezenému množství. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Vývoz meziročně vzrostl o 10,2 procenta na 333,4 miliardy korun, dovoz se zvýšil o 13,8 procenta na 356,3 miliardy Kč. Letošní červenec měl o jeden pracovní den méně než loňský. Meziměsíčně po sezonním očištění stoupl vývoz o 1,9 procenta a dovoz o 0,4 procenta.

"V lednu až červenci 2022 vykázala obchodní bilance schodek 100,1 miliardy Kč, zatímco ve stejném období roku 2021 skončila přebytkem 64,5 miliardy Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 9,7 procenta a dovoz o 17,3 procenta," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička. Nepříznivý výsledek je podle něj stále ovlivněn pokračujícím negativním vývojem na trzích s fosilními palivy.

Tak to nadále bylo také v červenci, kdy byl deficit obchodu s ropou a zemním plynem meziročně vyšší o 24,6 miliardy korun. Prohloubil se rovněž schodek obchodu s elektrickými zařízeními o 2,1 miliardy korun a základními kovy o 1,6 miliardy. Kč. Příznivý vliv na bilanci naopak měl vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o 8,5 miliardy korun a elektřinou o 7,2 miliardy. Zlepšila se bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,4 miliardy korun, přešla ze schodku do přebytku.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se v červenci meziročně zlepšila o 21,4 miliardy korun. Deficit obchodu s mimounijními státy se prohloubil o 33,6 miliardy Kč.

ČSÚ také zpřesnil čísla o obchodní bilanci ČR za loňský rok. Podle definitivních údajů skončil loni zahraniční obchod schodkem devět miliard korun ve srovnání s přebytkem 179,9 miliardy Kč v roce 2020. Vývoz loni meziročně vzrostl o 13,4 procenta, dovoz se zvýšil o 19,8 procenta.

Související:

Nejnovější