Zahraniční obchod skončil v dubnu deficitem 28,4 miliardy korun

Zahraniční obchod v dubnu skončil deficitem 28,4 miliardy korun, což je meziročně o 48 miliard korun horší výsledek. Vliv na to měly především vyšší ceny ropy a zemního plynu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Dovoz a vývoz zboží

Vývoz meziročně v dubnu klesl o 1,3 procenta na 341,8 miliardy Kč, zatímco dovoz vzrostl o 13,3 procenta na 370,3 miliardy Kč. Meziměsíčně se po sezónním očištění zvýšil vývoz o 1,3 procenta a dovoz o 5,3 procenta.

"Zahraničnímu obchodu se v dubnu nedařilo. O 48 miliard Kč meziročně nižší obchodní bilanci ovlivnily zejména vyšší ceny ropy a zemního plynu, u kterého byla i větší snaha o předzásobení. Přebytek obchodu s motorovými vozidly tak byl prakticky pohlcen schodkem obchodu s fosilními palivy," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

V obchodu s ropou a zemním plynem statistici zaznamenali meziročně o 24,5 miliardy korun vyšší deficit, který byl ovlivněn především růstem cen na světových trzích a v případě zemního plynu i vyšším dovezeným množstvím. Meziročně se snížil přebytek obchodu s motorovými vozidly o 11,4 miliardy korun. Prohloubil se schodek obchodu se základními kovy o 5,4 miliardy korun a rafinovanými ropnými produkty o 4,3 miliardy korun. Příznivý vliv na celkový výsledek měl vyšší přebytek obchodu s elektřinou o 1,7 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie se v dubnu meziročně zhoršila o 8,3 miliardy Kč a deficit obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 39,7 miliardy Kč.

V lednu až dubnu letošního roku vykázala obchodní bilance schodek 37,9 miliardy Kč, zatímco ve stejném období loňského roku skončila přebytkem 81,9 miliardy Kč. Od začátku roku vzrostl meziročně vývoz o 5,5 procenta a dovoz o 15,4 procenta.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější