Zájem firem o služby takzvaných headhunterů byl loni rekordní

Zájem firem o služby takzvaných headhunterů, tedy hledačů manažerů, roste. Loňský rok byl rekordní, proti tomu předcovidovému šlo o padesátiprocentní nárůst poptávky. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálně-poradenskými firmami. Nejčastěji headhuntery společnosti využívají pro hledání lidí do středního a vyššího managementu.

Práce, zaměstnání

"Během loňska jsme zaznamenali největší poptávku od roku 2016. Po jejím znatelném úbytku na jaře 2020, kdy přišla první vlna koronaviru, se firmy přizpůsobily nové situaci a rok 2021 tak byl z pohledu headhuntingu rekordní. Proti běžnému roku 2019 šlo o 50procentní nárůst, “uvedl zakladatel společnosti Wolf Hunt Ivar Mesenský.

"Loňský rok byl nejlepší za dvacet let," řekl ČTK řídící partner společnosti Bubenik Partners Jan Bubeník. Na špičkových pozicích firem bylo podle něj rušno už od jara 2021. Ve druhém čtvrtletí se počet změn na vrcholových pozicích ve významných firmách a domácích pobočkách mezinárodních korporací proti prvnímu kvartálu zdvojnásobil a ve třetím čtvrtletí se dál zvýšil. Ve čtvrtém kvartálu bylo změn významně méně s tím, jak firmy i kandidáti tradičně odkládají jejich časování až na začátek nového roku.

"Razantní změna nastala v polovině loňského roku, kdy se poptávky začaly výrazně zvyšovat, a to napříč jednotlivými obory," doplnila ředitelka společnosti Altro Management Consultants Ladislava Fialová. Přirovnala to k období let 2017-2018, kdy se firmy v náborech předháněly a v podstatě si kandidáti vybírali firmy, nikoliv firmy kandidáty. "Taková je za mě i aktuální situace na trhu práce," podotkla.

Firmy si podle Mesenského uvědomují složitost situace na pracovním trhu a hledají nové cesty, jak najít zaměstnance. Klasické náborové nástroje, obzvlášť během koronavirové pandemie, nefungovaly tak jako v minulosti. Zaměstnanci se v nejisté době báli měnit zaměstnání nebo i jen odpovídat na inzeráty, dodal. Bubeník u klientů v posledních měsících pozoruje rostoucí chuť doplňovat či posilovat manažerské týmy kvůli byznysové expanzi, nebo kvůli diverzifikaci výrobního či prodejního portfolia.

Celková hodnota za nalezení člověka se často odvíjí od mzdy kandidáta. Tržní standard se podle Mesenského dlouhodobě pohybuje od 25 do 30 procent roční mzdy odpovídající pracovní pozici kandidáta. "My třeba pracujeme za fixní odměnu, která nemá přímý vztah ke mzdě umístěného kandidáta, ale i tak se průměrná hodnota zakázky pohybuje kolem 400.000 korun za úspěšné vyhledání a umístění,“ řekl.

I když je aktuálně největší nedostatek pracovníků u dělnických profesích a IT specialistů, headhunteři 'hasí' zejména poptávku po lídrech. Nejsložitěji se hledají právě vedoucí pozice ve firmách. "Pokud lovíte top manažera, nebude stačit jen atraktivní finanční odměna nebo nefinanční benefity. Musíte mu nabídnout jasně specifikovanou kariéru a vizi celé firmy, která by měla být schopna narušit jeho loajalitu vůči současnému zaměstnavateli,“ uzavřel Mesenský.

Témata: práce

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější