Zájem o očkování bez registrace roste, lidé chodí i pro třetí dávku

Zájem o očkování bez registrace v posledních dnech roste. Podle zástupců očkovacích míst souvisí vyšší zájem se zkrácením lhůty pro přeočkování třetí dávkou na šest měsíců i s novými vládními opatřeními, jako je například zkrácení doby platnosti negativních testů na covid-19 či zpoplatnění preventivních testů.

Ilustrační foto

Fronty se dnes tvořily například v nákupních centrech Olympia v Brně a Forum Nová Karolina v Ostravě, v Pardubicích u očkovacího kamionu nebo na očkovacích místech v Libereckém kraji, zjistili zpravodajové ČTK.

V Libereckém kraji se bez registrace očkuje ve velkokapacitním centru vedle Krajského úřadu v Liberci a v krajské nemocnici v České Lípě. V posledních dnech zájem výrazně vzrostl, a to zejména v souvislosti s třetí posilující dávkou, na kterou mají od pondělí lidé nárok už po šesti měsících od poslední dávky. "Přicházejí hlavně senioři, nechtějí obtěžovat děti s registrací, tak se přicházejí zeptat na možnost třetí dávky a většinou se rovnou nechají očkovat," řekla ČTK vrchní sestra libereckého centra Dagmar Gurecká. Hodně podle ní přicházejí i zdravotníci. Třetí dávky ve středu představovaly 70 procent z 900 podaných vakcín. "Přicházejí i lidé na první dávky, ale těch je mnohem méně," dodala.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ve středu vyzval zájemce o třetí dávku, aby se registrovali. "Termíny se dostávají rychle, ale z pohledu logistiky je pro nemocnice lepší, když mohou plánovat kapacity, než když tam ráno přijde sto lidí, kteří chtějí třetí dávku, a vytvoří se fronta, kterou pak zpracovávají několik hodin. Proti začátku letošního roku máme výhodu, že vakcín je dostatek a kapacit v očkovacích centrech také," řekl hejtman.

V Pardubicích se dnes již druhý den mohli nechat lidé očkovat bez registrace v očkovacím kamionu. Dopoledne stál opět před budovou Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Zájem byl značný, vysoká škola proto poskytla zdravotníkům zázemí ve vestibulu fakulty, aby lidé nestáli venku v silném větru. "Čekali jsme asi tři čtvrtě hodiny. Kromě seniorů přicházeli i mladí lidé, studenti nebo maminka s malým dítětem," řekla ČTK Zita Bachurová, která na očkování doprovázela matku. Ve středu měl kamion v Pardubicích dvě zastávky, druhá byla u vlakového nádraží.

V sousedním Královéhradeckém kraji se nyní proti covidu-19 očkuje na deseti místech, všechna nabízí očkování bez předchozí registrace a také možnost přeočkování třetí dávkou. Zvýšený nárůst o očkování bez registrace zaznamenává například Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. "Jde o několik desítek zájemců denně, jsou odbavováni průběžně. Navyšujeme očkovací kapacity," řekl dnes ČTK mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Zájem roste i v ostravském očkovacím místě v obchodním centru Forum Nová Karolina. V říjnu se sem přišlo očkovat v průměru 63 lidí denně. "Ve středu už se tento počet zvýšil na 97 a dnes je aktuálně zájem více než dvojnásobný. Do konce provozní doby nám zbývají ještě necelé tři hodiny, takže počet určitě dál naroste," uvedla po 16:00 mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Soustavná fronta byla dnes i v nákupním centru Olympia v Brně, kde se očkuje bez registrace první, druhou i třetí dávkou. "Lidé na očkování čekají mezi jednou až dvěma hodinami," uvedla Dana Lipovská, mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která očkování zajišťuje. Nemocnice očkuje kromě Olympie také ve svém areálu a v terénu působí její mobilní tým. Jen za středu svatoanenští zdravotníci podali lidem 833 dávek vakcíny proti koronaviru, z toho 550 bylo třetích dávek.

Třetí posilující dávku očkování proti covidu-19 po šesti měsících od poslední dávky mohou zájemci dostávat od pondělí. Dosud byl minimální odstup osm měsíců. Do konce října bude mít v zemi nárok na toto očkování přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu.

Zájem o očkování chce ministerstvo zvýšit také zpoplatněním testů. Ve středu vláda schválila, že od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Zároveň se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U testů PCR se platnost zkrátí ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Jedním z dalších opatřeních je i to, že personál restaurací bude muset od 1. listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti.

Témata: očkování

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější