Žalobci dnes podali obžalobu na 28 lidí v souvislosti s únikem informací z policejních spisů

Žalobci dnes podali obžalobu na 28 lidí v souvislosti s rozsáhlým únikem informací z policejních spisů. Mezi obžalovanými je osm tehdejších policistů, jeden bývalý příslušník Celní správy a jeden z GIBS.

Ilustrační foto

ČTK to dnes potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Kauza podle žalobců objasňuje rozsáhlé zneužívání pravomoci příslušníků elitních policejních útvarů a obchodování s informacemi z policejních databází. Případem se bude zabývat brněnský krajský soud.

Osmadvacet lidí v této kauze čelí obvinění pro rozsáhlou trestnou činnost, která čítá 91 bodů obžaloby. Obžalovaní příslušníci bezpečnostních sborů ve většině případů čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu s pokračujícím trestným činem neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, civilní osoby jsou obžalované z účastenství ve formě návodu k této trestné činnosti.

Obžaloba byla také podána pro zločin podplacení, zločin přijetí úplatku, ohrožení utajované informace, pro nepřímé úplatkářství, porušování domovní svobody a podvodu ve stadiu pokusu, uvedli žalobci na webu.

Témata: soudy | Policie ČR

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější