Západ by měl pracovat na odstřižení všech ruských bank od SWIFT, žádá Británie

Západ by měl pracovat na odstřižení všech ruských bank od komunikačního systému SWIFT, který je klíčový pro hladké mezinárodní transakce. Při setkání se svými pobaltskými protějšky v Litvě to podle zpravodajské společnosti BBC řekla britská ministryně zahraničí Liz Trussová. Zatím je naplánované odpojení sedmi ruských bank, přičemž mezi nimi není Sberbank, největší ruský bankovní ústav.

Ilustrační foto

"Spolupracovali jsme se Spojenými státy, Evropskou unií a (skupinou vyspělých ekonomik) G7, abychom zablokovali prostředky pro Putinovu válečnou mašinérii... musíme zajít dál," řekla šéfka britské diplomacie. Kromě rozšíření zákazu využívat SWIFT je podle ní potřeba omezit závislosti na plynu a ropě z Ruska. "Musíme zajistit, že ruská ekonomika je ochromená a tím pádem nemůže dál podporovat (ruského prezidenta Vladimira) Putina a válečnou mašinerii," řekla.

Plán vyloučit vybrané ruské banky ze zmíněného systému, který tvoří jakousi kostru globálního obchodu, ohlásili lídři Británie, EU, USA a Kanady o víkendu. Unijní sedmadvacítka pak ve středu zveřejnila seznam sedmi bank, kterých se má opatření dotknout. Je na něm i druhá největší ruská banka VTB. Systém SWIFT, který má centrálu v Belgii, uvedl, že vybrané subjekty odpojí 12. března. Úplné odstřižení Ruska od bankovní sítě by přinejmenším zkomplikovalo platby za ruské dodávky plynu a ropy, což je pro některé evropské země problém.

Britská vláda na začátku ruské invaze na Ukrajině sklízela kritiku za to, že údajně zavedla relativně slabé sankce. Následně Londýn začal volat po využití SWIFTu k potrestání Moskvy, zatímco Německo nebo Itálie takovýto postup zpočátku nepodporovaly.

K odpojení celého ruského bankovnictví od systému dnes vyzval i europoslanec Guy Verhofstadt, podle kterého jsou unijní sankce příliš pomalé a omezené. Na twitteru při tom sdílel komentář webu Eurointelligence, podle něhož vyloučení sedmi ruských nepředstavuje skutečné sankce. "Zákaz vstoupí v platnost až za deset dní, což umožní Rusům reorganizovat svůj bankovní systém a pravděpodobně přesměrovat platby přes banky, které nejsou sankcemi zasažené," píše se v článku.

Témata: Rusko | SWIFT | ekonomika

Související:

Nejnovější