Západ může situaci na Ukrajině změnit, míní historik

Podle amerického historika Timothyho Snydera, specializujícího se na dějiny východní Evropy, může Západ změnit situaci na Ukrajině, které údajně dochází síly při protiofenzívě proti ruským okupačním silám na východě země, zvýšením vojenské pomoci Kyjevu.

Ukrajinská armáda

Snyder v rozhovoru s deníkem The Guardian zdůraznil, že používání šachové terminologie k popisu postupu na bojišti není přesné, protože válka není jako partie šachu. Snyder argumentuje, že západní země mají možnost výrazně posílit svou vojenskou podporu a změnit tak poměr sil na šachovnici, jakkoli je to v kontrastu s omezenými zdroji ve hře šachu.

Historik varuje, že spekulace o patové situaci na Ukrajině mohou posloužit politikům, kteří se staví proti poskytování vojenské pomoci Kyjevu. Snyder tvrdí, že nesprávný dojem patu může být vytvářen kvůli politickým argumentům, a to i v současné době, kdy republikáni v americkém Kongresu blokují schválení další vojenské pomoci Ukrajině.

I slovenský premiér Robert Fico na nedávném sněmu strany Smer-SD řekl, že válka na Ukrajině je zamrzlým konfliktem bez vojenského řešení. Zopakoval také výhrady k protiruským sankcím.

"Kdo se odkloní od povinné rétoriky, která se šíří světem, je okamžitě označován za ruského trojského koně. Kdo je pro mír, je válečný štváč a ruský agent," řekl Fico podle Denníku N. Při přípravě jakýchkoliv sankcí proti Rusku hodlá požadovat analýzu dopadů. Sankce podle něj ztrácejí smysl, pokud Slovensko poškozují.

Snyder také odmítá používání argumentu o únavy z války a tvrdí, že spíše lidé snadno ztrácí pozornost. Podle něj by nedostatek pomoci pro Ukrajinu mohl pro Spojené státy znamenat zahraničněpolitickou katastrofu větší než válka v Iráku, s potenciálními dopady na důvěryhodnost, demokracii a odstrašení vůči Číně a Rusku.

O patové situaci na Ukrajině se spekuluje v posledních týdnech, navzdory tomu, že ukrajinská armáda minulou neděli oznámila, že zatlačila ruské síly tři až osm kilometrů od břehů řeky Dněpr. Pokud je informace pravdivá, jde o první významný postup, kterého se ukrajinské armádě podařilo dosáhnout během její již několik měsíců trvající protiofenzívy.

"Předběžná čísla kolísají od tří do osmi kilometrů v závislosti na specifikách, zeměpisné poloze či terénu na levém (východním) břehu," uvedla mluvčí ukrajinské armády Natalije Humenuková. Nespecifikovala přitom, zda mají Ukrajinci již úplnou kontrolu nad oblastí nebo zda se ruští vojáci stáhli.

"Nepřítel stále pokračuje v dělostřelecké palbě na pravém břehu," uvedla mluvčí. Odhadem se podle ní se v oblasti nachází několik desítek tisíc ruských vojáků. "Máme před sebou hodně práce," konstatovala podle serveru Ukrajinska pravda.

Ukrajinské a ruské síly byly dlouho pevně usazeny na opačných stranách Dněpru na jihu Chersonské oblasti poté, co se Rusko loni v listopadu stáhlo z pravého břehu řeky. Ukrajinci podnikli několik snah o překročení Dněpru, ale bezvýsledně.

Až předminulý týden Kyjev konečně ohlásil "úspěšný" průlom. Prohlášení ukrajinských a ruských představitelů ale nelze nezávisle ověřit.

Pokud jsou však informace pravdivé, dosažení levého břehu Dněpru by Ukrajincům umožnilo podniknout ofenzívu hlouběji směrem na jih. Taková operace by však vyžadovala vyslání většího počtu mužů a výzbroje do těžko dostupné bažinaté oblasti.

Podle nedávného prohlášení ukrajinského námořnictva se daří držet pozice hned na několika předmostích. Rusové navíc měli utrpět vážné ztráty. Podle údajů zveřejněných ukrajinskou stranu přišlo během operací na levém břehu Dněpru o život 1216 ruských vojáků.

Další více než dva tisíce příslušníků okupačních vojsk utrpěly zranění. Rusové měli také přijít o téměř devět desítek dělostřeleckých systémů a minometů a 48 obrněných vozidel.

Moskvou dosazený šéf okupovaných území v Chersonské oblasti Vladimir Saldo ve středu připustil, že Ukrajinci jsou na levém břehu řeky. Význam ukrajinských operací a dobytých pozic však zpochybňoval a prohlašoval, že ruští vojáci podrobují protivníky intenzivní palbě a způsobují jim značné ztráty.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak se minulé úterý zmínil o ukrajinském předmostí na levém břehu řeky Dněpru. Dvě ruské státní tiskové agentury v pondělí krátce informovaly o údajném ústupu ruské armády v Chersonské oblasti, bezprostředně poté však zprávy stáhly.

"Velení uskupení 'Dnipro' se rozhodlo přeskupit ozbrojené síly do výhodnějších pozic na východním břehu (řeky) Dněpru," uvedla státní tisková agentura TASS. Agentura Ria Novosti zveřejnila text v podobném znění. O několik minut později však obě agentury uvedly, že zprávy byly "zrušeny".

O něco později portál RBK citoval ruské ministerstvo obrany, které uvedlo, že šlo o případ "vyslání nepravdivého odkazu" a o "provokaci". Novináři z nezávislého portálu Meduza poukázali na to, že ruská státní média často dostávají oznámení ministerstev ještě předtím, než byla zveřejněna. Dodali, že termínem "přeskupit" Rusko často označuje porážku a ústup.

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější