Zelenskyj: Zasluhujeme si být členem EU. NATO varoval, že Rusko zacílí na východní členy

Ukrajina bojuje za bezpečnost celé Evropy a měla by se stát plnohodnotným členem Evropské unie. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu ke švédském parlamentu, který pronesl prostřednictvím videospojení.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

"Nebojujeme jen za ukrajinský lid, ale za bezpečnost Evropy, a ukázali jsme, že si zasluhujeme být plnohodnotným členem EU," řekl Zelenskyj. "Je načase pokročit s tímto rozhodnutím a já jsem přesvědčen, že nás budete i v této otázce podporovat," dodal.

Prezident Ukrajiny, který dnes vystoupí s projevem také k představitelům Severoatlantické aliance a EU, rovněž vyzval k rozšíření sankcí vůči Rusku v souvislosti s jeho invazí na Ukrajinu. Švédsko požádal, aby pomohlo s obnovou jeho země, až válka skončí.

"Přál bych si, aby se švédské firmy, švédští architekti, švédský stát a švédský lid (do tohoto úsilí) také zapojili. Obnovíme zemi v zájmu našeho lidu... a v zájmu Evropy," řekl.

Zelenskyj varoval NATO, že Rusko zacílí na východní členy aliance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ve videoprojevu na summitu NATO varoval, že Rusko má v plánu jít dál, zacílí podle něho na východní státy aliance. Zelenskyj řekl, že jeho země, která měsíc čelí ruské agresi, potřebuje intenzivnější vojenskou pomoc ze Západu.

Rusko "chce jít dál - proti východním zemím NATO, s jistotou proti baltským zemím, proti Polsku", varoval ukrajinský prezident v předem natočeném projevu. Prezidentům a premiérům třiceti zemí aliance řekl, že Ukrajina potřebuje bojové letouny, tanky, lepší protivzdušnou obranu a zbraně na obranu proti lodím.

"Ukrajinská armáda měsíc klade odpor v nerovných podmínkách. A já už měsíc opakuji totéž. Aby dokázala zachránit lidi a města, potřebuje vojenskou pomoc bez jakýchkoli omezení," prohlásil Zelenskyj s tím, že ruská strana svůj arzenál využívá bez omezení. Vzkázal alianci, že pokud Ukrajině poskytne všechny potřebné zbraně, dokáže zabránit smrti Ukrajinců při ruských útocích, při ruské okupaci.

Lídři NATO na dnešním mimořádném summitu projednávají další postup vůči ruské invazi na Ukrajině. Před začátkem jednání dal šéf bloku Jens Stoltenberg najevo, že aliance bude Ukrajinu nadále vojensky podporovat, přímo do konfliktu se ale kvůli hrozbě jeho rozšíření do dalších zemí nezapojí.

Zelenskyj požádal Bidena, aby vynechal ze sankcí Abramoviče

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedávném telefonátu údajně poradil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, aby USA nezaváděly sankce proti rusko-izraelskému miliardáři Romanu Abramovičovi. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) to uvedli nejmenovaní lidé obeznámení se situací.

Majitel anglického fotbalového klubu Chelsea, který je na sankčním seznamu Británie i Evropské unie, by totiž podle nich mohl být prostředníkem mezi Ukrajinou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem a přispět k vyjednání míru.

Americké ministerstvo financí dříve tento měsíc podle informací deníku vypracovalo proti Abramovičovi seznam sankcí. Když ale měly být oznámeny, bezpečnostní rada Bílého domu údajně ministerstvo vyzvala, aby krok pozdrželo.

Několik úspěšných ruských podnikatelů se sice vyslovilo proti ruské invazi na Ukrajinu, Abramovič je ale jediný oligarcha, který veřejně prohlásil, že se snaží přimět Moskvu k nalezení mírového řešení konfliktu. Několik dní po zahájení ruské invaze Abramovičova mluvčí sdělila, že podnikatel nabídl ukrajinské vládě pomoc s "dosažením mírového řešení".

Abramovič je bývalý ropný magnát a po více než dvě desetiletí udržuje těsné vazby s Kremlem, míní Británie a Evropská unie. Kromě klubu Chelsea vlastní také několik megajacht nebo luxusních rezidencí v Británii i USA.

Jedním z ukrajinských představitelů, kteří se obrátili na Abramoviče, je údajně filmový producent Oleksandr Rodňanskyj, otec Zelenského poradce. Rodňanskyj je mimo to zakladatel televizní stanice, která vysílala pořady se Zelenským v době, kdy působil jako herec. Abramovič podle zdroje WSJ Rodňanského zná, protože financoval některé jeho umělecké projekty v Rusku. Není však jasné, co přesně Abramovič udělal pro zprostředkování rozhovorů mezi znepřátelenými stranami, či zda se mu povedlo hovořit o válce přímo s Putinem.

Mnozí ukrajinští i západní představitelé jsou skeptičtí k tomu, jak hluboce je Abramovič do mírových rozhovorů zahrnut. Nejmenovaní američtí představitelé, které deník WSJ oslovil, zdůraznili, že podle jejich mínění Abramovič není ve vyjednávaní mezi ukrajinskou a ruskou vládou příliš nápomocný, což podle nich potvrzuje i hodnocení rozvědek.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější