Zdravá menstruace, její množství a délka. Gynekolog odpovídá

Míra menstruačního krvácení může kolísat. Změnu cyklu způsobuje přibývající věk, váha, těhotenství, stres nebo špatný životní styl. Příliš silná nebo slabá menstruace přitom často znamená vážné zdravotní problémy. Jak poznat správný menstruační cyklus, jaké nemoci může změna krvácení předznamenávat a kdy je potřeba vyhledat lékaře? Na otázky odpovídá ve svém komentáři renomovaný sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

menstruace

Menstruace je zdravou součástí ženského cyklu, krvácení běžně trvá 4 až 8 dní. Během periody žena průměrně ztratí 30 až 40 mililitrů krve, tedy dvě až tři polévkové lžíce. Za silné menstruační krvácení se považuje ztráta 80 mililitrů menstruační tekutiny. Každý cyklus je však jiný, stejně jako je jiné každé tělo. Pokud žena nepociťuje silné křeče, nevolnost nebo jiné nepříjemné projevy, je její individuální množství krevní ztráty pravděpodobně normální. Je však důležité mít přehled o běžné podobě cyklu, aby bylo možné reagovat na odchylky. To znamená, že by žena měla vědět, jak často se měsíčky dostavují, jak jsou silné a jak dlouho trvají. K zaznamenávání údajů dnes běžně pomáhají nejrůznější mobilní aplikace.

Jak lze změřit míru ztráty krve?

Není úplně jednoduché vypočítat, kolik menstruační tekutiny z těla odchází. Pokud si toto množství chcete ověřit, doporučuji použít menstruační kalíšek, který mívá na boční straně uvedené míry objemu. Při používání vložek nebo tamponů toto množství můžete odhadnout v závislosti na velikosti a množství nasáklého materiálu, tento výpočet je však pouze hrubý a nepřesný.

Jaké zdravotní problémy přináší silné či slabé krvácení?

Změna menstruace může přinést vážné zdravotní potíže. Vysoká míra krvácení totiž v krajním případě způsobuje chudokrevnost, tedy nedostatek železa v krvi. Ženy pak mohou být bez energie, vyčerpané a mohou mít zvýšenou tendenci podléhat různým nemocem, především těm infekčního původu. Druhým extrémem je naopak méně časté a slabé krvácení, které se může objevovat u žen s vyšší hladinou androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů, nebo u žen s nadměrnou hmotností. Pravidelnost měsíčků a přítomnost ovulace totiž závisí i na vyrovnanosti poměru svalové a tukové hmoty v těle. Obézním dívkám a ženám tak může hrozit i vyšší riziko neplodnosti.

Co ovlivňuje sílu menstruace?

Mějte na paměti, že není nic neobvyklého, když menstruace v průběhu věku kolísá. Její síla se může měnit, ať už s obdobím po těhotenství, nebo s blížící se menopauzou. V těchto fázích dochází k nepravidelné ovulaci, která je častou příčinou dočasně chybějící nebo naopak silné menstruace. Pokud žena neovuluje každý cyklus, je dost pravděpodobné, že menstruace přijde později a může být silnější či slabší než obvyklé krvácení.

Mezi těmito životními fázemi by perioda měla být obecně každý cyklus přibližně stejně dlouhá a stejně silná. Přesto si pojďme připomenout, že síla a délka menstruace závisí na hormonech, jejichž hladina se může měnit. Často to bývá v důsledku stresu, náročnějšího cvičení, stravy nebo užívání hormonální antikoncepce.

Při náhlé změně vyhledejte lékaře

Žena by se měla obrátit na odborníka, je-li množství ztráty menstruační tekutiny pravidelně vyšší než 80 mililitrů, pokud trvání periody přesahuje 8 dní nebo je-li krvácení tak silné, že opakovaně prosákne vložku nebo tampon v průběhu dvou hodin.

Sílu krvácení doporučuji nepodceňovat, příčinou totiž mohou být třeba myomy (rostoucí svalové nezhoubné nádorky z děložní svaloviny), adenomyózy (stav, kdy endometriální tkáň zasahuje do svalové stěny dělohy), problémy se srážlivostí krve, děložní polypy (slizniční výrůstky v dutině děložní) a nádory. O tom, že menstruace neprobíhá normálně, běžně napovídají intenzivnější bolestivost a křeče břicha. Ty mohou upozorňovat na přítomnost děložní či některé pohlavní nemoci. Pokud je menstruace hodně bolestivá a s délkou krvácení bolest sílí, mohlo by se jednat i o endometriózu. Jde o nemoc, kdy se děložní sliznice nachází i jinde v těle, například na pobřišnici, střevě, vazech či na vaječníku.

Pokud lékař nezjistí vážnější diagnózu, může ženě pro srovnání menstruace předepsat hormonální léčbu nebo jí doporučit změny v životním stylu, které rozbouřené hormony uklidní. Vhodným prvním krokem je odbourání stresu a úprava stravy. K dobře fungujícímu cyklu přispívají také kvalitní doplňky stravy určené přímo pro správný průběh menstruace, příkladem je Sarapis Mensis s obsahem sóji a červeného jetele. Denní příjem potravin by měl obsahovat také dostatek čerstvého ovoce bohatého na flavonoidy a zeleninu s vysokým obsahem železa, například červenou řepu nebo celer. Nezapomínejte také na pitný režim, který může pomoci zmírnit nevolnosti spojené se silnou menstruací.

Autor komentáře: Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, Ph.D., FECSM, který spolupracuje se společností Vegall Pharma nabízející přírodní doplňky stravy na úpravu menstruace či lepší průběh menopauzy.

Témata: menstruace | ženy

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Související:

Nejnovější