Zdravotní sestry budou moci předepisovat některé zdravotnické prostředky

Zdravotní sestry budou moci od příštího roku za určitých podmínek předepisovat některé zdravotnické prostředky, jako jsou obvazy, stahovací punčochy nebo pomůcky pro pacienty se střevními vývody a inkontinencí. Umožní jim to novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Ilustrační foto

Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví by tato změna měla pomoci především v domácí péči. Podle prezidentky Asociace domácí péče ČR Ludmily Kondelíkové jde o první krok k posílení pravomocí sester. Sestry v domácí péči by chtěly v budoucnu například také samy předepisovat ošetřovatelský plán pacienta. Řekla to v rozhovoru s ČTK.

Zákon uvádí, že sestra bude moci předepisovat některé zdravotnické prostředky v rozsahu, který stanoví ošetřující lékař. Tedy pokud se léčba u pacienta nebude měnit, může zdravotní sestra opakovaně předepisovat například krycí materiály, jako jsou náplasti, obinadla či materiály k podpoře hojení a čištění ran, dále pomůcky pro pacienty s inkontinencí, se střevními vývody a také prostředky pro kompresivní léčbu, tedy stahovací obinadla či punčochy. Nyní je nutný vždy předpis od lékaře. Pokud se ale například změní hojení rány a bude potřeba jiný typ krycího materiálu, podle zástupců domácí péče bude opět nutné žádat lékaře.

Nynější změna je podle Kondelíkové první vlaštovkou, která by měla přispět k posílení kompetencí sester. Stejně to vidí i prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. Napsala to ČTK. Podle ní změna pomůže také stomickým sestrám v ambulancích a sestrám, které se zabývají hojením chronických ran. Stomické sestry pečují o pacienty s umělými vývody střev či močových cest.

"Vnímáme to jako velice pozitivní a vstřícný krok, stálo nás to hodně úsilí. Bude zapotřebí ještě mnoho dalších prováděcích vyhlášek a úkonů, aby to mohlo vejít do praxe," řekla ČTK Kondelíková. Zatím podle ní není jasné, za jakých podmínek budou moci sestry pomůcky předepsat, v jakém množství či jaké budou podmínky úhrad od zdravotních pojišťoven.

Sestry v domácí péči by podle Kondelíkové uvítaly mít kompetenci předepsat pomůcky zcela samostatně. "Lékař není odborníkem v ošetřovatelství. Sestra domácí péče je v častějším kontaktu s pacientem, zná i souvislosti. Máme dojem, že lépe určí specifickou pomůcku, která je pro pacienta vhodná," uvedla Kondelíková. Zároveň zástupci domácí péče usilovali o to, aby sestry mohly stanovit samostatně rozsah a obsah ošetřovatelské péče ve vlastním prostředí, tedy například to, jak často bude pacient potřebovat návštěvu sestry. "Zatím všechno musíme konzultovat s praktickým lékařem i ty sesterské záležitosti. To bude naše další snaha," poznamenala ředitelka asociace.

Zástupci domácí péče nyní oceňují to, že podle poslední novely zákona o provozu na pozemních komunikacích budou mít jednodušší parkování při příjezdu k pacientovi. "Ale ještě by nám velice pomohlo, kdybychom mohli parkovat na modrých zónách," doplnila Kondelíková.

Podle koncepce domácí péče, která loni v listopadu vyšla ve věstníku ministerstva zdravotnictví, je v Česku 510 poskytovatelů domácí péče, kteří mají celkem 815 pracovišť. V domácí péči je ročně léčeno asi 150.000 lidí.

Témata: zdravotnictví

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější