Zdravotní stav Zemana je stabilizovaný, uvedla nemocnice

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je stabilizovaný. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. V tiskové zprávě později uvedla, že o prezidenta pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči. Jeho léčebný plán stanovuje lékařské konzilium nemocnice složené ze specialistů na Zemanovy dílčí zdravotní problémy.

Miloš Zeman

Prezident byl do nemocnice převezen v neděli po poledni. Podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

"Pan prezident Miloš Zeman je hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) a ÚVN, kde o něj pečuje tým zdravotníků specializovaných na intenzivní péči," napsala Zinke. "Léčebný plán pana prezidenta stanovuje lékařské konzilium ÚVN složené ze specialistů na dílčí zdravotní problémy pacienta," dodala.

Podle zpravodajky ČTK budovu, ve které je prezident léčen, hlídají uniformovaní policisté, v okolí stojí několik policejních vozů. Průchod kolem pavilonu policisté neumožňují. Novináři nesmí v areálu nemocnice natáčet.

Zeman byl do ÚVN převezen v neděli krátce po 13:00. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu nemá pacientův souhlas. Řekl, že lékaři přesně znají diagnózu, a jsou proto schopni přesně zacílit léčbu tak, jak má vypadat.

Zeman v ÚVN v září strávil osm nocí. Podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává. Vyšetření podle něj nezjistilo žádné onemocnění nebo problémy, které by ho ohrožovaly na životě.

Nyní byl převezen do nemocnice na začátku povolebního vyjednávání o sestavení nové vlády. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK v neděli řekl, že převoz prezidenta do nemocnice neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

V pátek Ovčáček uvedl, že prezident je nemocen dva týdny. Na doporučení Zavorala v pátek hlasoval ve volbách přímo na zámku v Lánech a zrušil nedělní účast v debatě CNN Prima News. V neděli před odvozem do nemocnice jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Před dvěma lety ÚVN zveřejnila se Zemanovým souhlasem po pobytu v nemocnici třístránkovou lékařskou zprávu, kde uvedla, že je prezident léčen pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména dolních končetin. Lékaři také v roce 2019 uvedli, že za poslední dva roky zhubl 20 kilogramů, je kuřák a pravidelně užívá alkohol. Byla zjištěná dehydratace a malnutrice, tedy podvýživa.

Cukrovku druhého typu měl před dvěma lety kompenzovanou, léčenou dietou a trpěl neuropatií a sarkopenií dolních končetin, tedy poškozením funkce periferních nervů vlivem dlouhodobé zvýšené glykémie a ochabnutím a úbytkem svalů. Tehdy mu lékaři doporučili každodenní rehabilitaci chůze, výživu s vyšším podílem proteinů a pravidelné kontroly. Od dubna letošního roku prezident k pohybu využívá vozík.

Témata: Miloš Zeman

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější