Zelenskyj odmítl příměří s Ruskem. Vysvětlil, proč mu nevěří

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé poskytl rozhovor středoasijským médiím, přičemž s nimi mluvil rusky. Setkání ve městě Charkov na severovýchodě Ukrajiny se uskutečnilo v budově jednoho z vydavatelství zničených v důsledku ostřelování ruskou armádou, informovala v sobotu britská stanice BBC.

Volodymyr Zelenskyj

Na téma možného příměří s Ruskem Zelenskyj uvedl, že nevidí možnost dosažení takové dohody. Obává se, že ruská strana by příměří mohla využít k posílení svých bojových pozic na frontě.

Připustil, že příměří by mělo smysl, kdyby se ruské jednotky nacházely na linii společné hranice Ukrajiny s Ruskem. V současné situaci, kdy jsou ruské jednotky na území Charkovské oblasti, by se však mohlo stát, že ruská těžká vojenská technika se nezastaví, a bude pokračovat v pohybu.

Zelenskyj v rozhovoru přiznal, že jeden ze západních lídrů navrhl, aby souhlasil s příměřím a poté monitoroval další vývoj událostí.

Ukrajinský prezident však argumentuje, že pokud ruská strana dohodu nesplní, bude mimořádně obtížné zastavit její postup. " Proto je to pro nás velmi nebezpečné ," řekl Zelenskyj.

Uvedl také, že ztráty ruské armády během pokusu o průnik v Charkovské oblasti, který začal přibližně před dvěma týdny, jsou velmi velké: poměr ztrát byl osm ruských na jednoho Ukrajince.

"Jeden Ukrajinec na osm Rusů. (Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi absolutně nezáleží na svých lidech, civilistech ani vojácích," míní Zelenskyj.

V části rozhovoru věnované spolupráci středoasijských států a Ruska Zelenskyj zdůraznil, že ani jeden by neměl mít strategické spojenectví s Putinem. Ukrajinský prezident si totiž myslí, že mezi "nejbližší cíle" Ruska patří pobaltské státy, Moldavsko a Kazachstán.

Upozornil, že lídři středoasijských států, které mají k válce na Ukrajině neutrální postoj, obecně více inklinují k Ruské federaci. Zelenskyj tuto nerovnováhu v postojích objasnil tím, že vrcholní politici ze Střední Asie mají "strach z Kremlu a bojí se Putina".

Putin v pátek v Minsku řekl, že mírová jednání s Ukrajinou je potřeba obnovit. Moskva je podle něj ale ochotná jednat jen s legitimním ukrajinským vedením. Informovala o tom agentura Reuters.

Rusko opakovaně zpochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, protože na Ukrajině se letos měly uskutečnit prezidentské volby, které však s ohledem na probíhající konflikt neproběhly. Putin také zdůraznil, že při mírových jednáních je nutné zohlednit současnou situaci na bojišti.

Ruský prezident je ochoten zastavit boje na Ukrajině, pokud Kyjev se svými spojenci přistoupí na zachování hranic podle současné válečné fronty, uvedly dnes ruské zdroje agentury Reuters. Jeden z nich nicméně konstatoval, že k dohodě mezi oběma válčícími stranami nedojde, dokud bude ukrajinským prezidentem Volodymyr Zelenskyj.

"Putin může bojovat tak dlouho, jak jen to bude potřeba, Putin je ale také připraven na příměří - nechat konflikt zamrznout," podotkl jiný ze zdrojů. Konkrétně by mělo jít o vysoce postaveného spolupracovníka ruského prezidenta.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v reakci na zprávu uvedl, že Putin se pouze snaží vykolejit červnový mírový summit ve Švýcarsku, protože se obává jeho úspěchu. "Jeho spolupracovníci vysílají tyto falešné signály, přestože ruské jednotky pokračují v brutálních útocích na Ukrajině," napsal na sociální síti X.

Moje návštěva ČR může být symbolem usmíření, řekl Pellegrini

16.06.2024 21:49 Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil,…

Rusko není připravené jednat o míru, řekl Zelenskyj po summitu

16.06.2024 18:42 Rusko není připravené diskutovat o spravedlivém a trvalém míru, řekl ukrajinský prezident Volodymyr…

Mírový summit nepřinesl průlom. Nutný bude i dialog s Ruskem

16.06.2024 16:00 Jen 80 z více než 90 zemí účastnících se mírového summitu o Ukrajině se přihlásilo k závěrečnému…

Na Islandu havaroval autobus české cestovky. Pět lidí skončilo na JIP

16.06.2024 12:54 Na Islandu v pátek vážně havaroval autobus s českými turisty, informovala cestovní kancelář. Pro…

Zelenskyj chce, aby summit přinesl návrh, který půjde předložit Rusku

16.06.2024 09:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl…

Zelenskyj věří, že na švýcarském summitu se bude psát historie

15.06.2024 17:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu dorazil na mírový summit k probíhajícímu…

Pellegrini je ode dneška novým slovenským prezidentem

15.06.2024 13:04 Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze…

Rusko má na Ukrajině vyšší stovky tisíc vojáků, prozradil Putin

15.06.2024 11:15 Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil ruský prezident Vladimir Putin na…

Zelenskyj odmítl podmínky Putina, označil ho za Hitlera

14.06.2024 20:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira…

Hamás přiznal, že neví, kolik rukojmí unesených z Izraele ještě žije

14.06.2024 16:47 Není jasné, kolik z 116 rukojmích, které Hamás od 7. října drží v Pásmu Gazy, je stále naživu.…

Související:

Nejnovější