Zelenskyj odmítl příměří s Ruskem. Vysvětlil, proč mu nevěří

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé poskytl rozhovor středoasijským médiím, přičemž s nimi mluvil rusky. Setkání ve městě Charkov na severovýchodě Ukrajiny se uskutečnilo v budově jednoho z vydavatelství zničených v důsledku ostřelování ruskou armádou, informovala v sobotu britská stanice BBC.

Volodymyr Zelenskyj

Na téma možného příměří s Ruskem Zelenskyj uvedl, že nevidí možnost dosažení takové dohody. Obává se, že ruská strana by příměří mohla využít k posílení svých bojových pozic na frontě.

Připustil, že příměří by mělo smysl, kdyby se ruské jednotky nacházely na linii společné hranice Ukrajiny s Ruskem. V současné situaci, kdy jsou ruské jednotky na území Charkovské oblasti, by se však mohlo stát, že ruská těžká vojenská technika se nezastaví, a bude pokračovat v pohybu.

Zelenskyj v rozhovoru přiznal, že jeden ze západních lídrů navrhl, aby souhlasil s příměřím a poté monitoroval další vývoj událostí.

Ukrajinský prezident však argumentuje, že pokud ruská strana dohodu nesplní, bude mimořádně obtížné zastavit její postup. " Proto je to pro nás velmi nebezpečné ," řekl Zelenskyj.

Uvedl také, že ztráty ruské armády během pokusu o průnik v Charkovské oblasti, který začal přibližně před dvěma týdny, jsou velmi velké: poměr ztrát byl osm ruských na jednoho Ukrajince.

"Jeden Ukrajinec na osm Rusů. (Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi absolutně nezáleží na svých lidech, civilistech ani vojácích," míní Zelenskyj.

V části rozhovoru věnované spolupráci středoasijských států a Ruska Zelenskyj zdůraznil, že ani jeden by neměl mít strategické spojenectví s Putinem. Ukrajinský prezident si totiž myslí, že mezi "nejbližší cíle" Ruska patří pobaltské státy, Moldavsko a Kazachstán.

Upozornil, že lídři středoasijských států, které mají k válce na Ukrajině neutrální postoj, obecně více inklinují k Ruské federaci. Zelenskyj tuto nerovnováhu v postojích objasnil tím, že vrcholní politici ze Střední Asie mají "strach z Kremlu a bojí se Putina".

Putin v pátek v Minsku řekl, že mírová jednání s Ukrajinou je potřeba obnovit. Moskva je podle něj ale ochotná jednat jen s legitimním ukrajinským vedením. Informovala o tom agentura Reuters.

Rusko opakovaně zpochybňuje legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, protože na Ukrajině se letos měly uskutečnit prezidentské volby, které však s ohledem na probíhající konflikt neproběhly. Putin také zdůraznil, že při mírových jednáních je nutné zohlednit současnou situaci na bojišti.

Ruský prezident je ochoten zastavit boje na Ukrajině, pokud Kyjev se svými spojenci přistoupí na zachování hranic podle současné válečné fronty, uvedly dnes ruské zdroje agentury Reuters. Jeden z nich nicméně konstatoval, že k dohodě mezi oběma válčícími stranami nedojde, dokud bude ukrajinským prezidentem Volodymyr Zelenskyj.

"Putin může bojovat tak dlouho, jak jen to bude potřeba, Putin je ale také připraven na příměří - nechat konflikt zamrznout," podotkl jiný ze zdrojů. Konkrétně by mělo jít o vysoce postaveného spolupracovníka ruského prezidenta.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v reakci na zprávu uvedl, že Putin se pouze snaží vykolejit červnový mírový summit ve Švýcarsku, protože se obává jeho úspěchu. "Jeho spolupracovníci vysílají tyto falešné signály, přestože ruské jednotky pokračují v brutálních útocích na Ukrajině," napsal na sociální síti X.

Putin: Rusko bude pokračovat v rozvoji svého jaderného arzenálu

21.06.2024 18:54 Rusko bude pokračovat v rozvoji svého jaderného arzenálu jako prostředku odstrašení a poskytne svým…

Putin varoval Jižní Koreu. Kvůli podpoře Ukrajiny

21.06.2024 09:04 Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že by bylo velkou chybou, kdyby Jižní Korea začala…

Ukrajina dostane jeden ze dvou rumunských systémů Patriot

20.06.2024 19:28 Rumunsko daruje Ukrajině jeden ze dvou funkčních systémů protivzdušné obrany Patriot, oznámila to…

Kdo povede NATO? Iohannis stáhl kandidaturu, začíná být jasno

20.06.2024 16:42 Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes oznámil, že stahuje svou kandidaturu na post generálního…

České dítě nepřežilo výbuch automobilu v Chorvatsku

20.06.2024 12:10 I letos v létě zamíří k moři do Chorvatska statisíce českých turistů. Pro jednu rodinu se ale…

Putin opustil Severní Koreu a přesunul se do další asijské země

20.06.2024 09:33 Ruský prezident Vladimir Putin dorazil po setkání s Kim Čong-unem v Severní Koreji na státní…

KLDR pomáhá Rusku v zabíjení ukrajinských civilistů, tvrdí Kyjev

19.06.2024 20:37 Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, ve středu uvedl, že Severní…

Putin a Kim podepsali partnerskou smlouvu. Oba brojí proti Washingtonu

19.06.2024 16:14 Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un v Pchjongjangu podepsali smlouvu…

OSN nadále kritizuje Izrael. Armáda porušila pravidla války

19.06.2024 11:05 Izraelské síly možná opakovaně porušily zákony a pravidla vedení války a během vojenské operace v…

Co bude s válkou na Ukrajině? Kyjev už připravuje druhý mírový summit

19.06.2024 08:52 Ukrajinští představitelé zahájili přípravy na uspořádání druhého mírového summitu. Andrij Jermak,…

Související:

Nejnovější