Zelenskyj: Ukrajinské ztráty se snížily, denně umírá asi 30 vojáků

Ztráty ukrajinské armády se v poslední době snížily a v současnosti v bojích s ruskými silami umírá asi 30 vojáků denně, řekl v rozhovoru s deníkem The Wall Street Journal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Začátkem června ukrajinští představitelé uváděli, že každý den v bojích padne 100 až 200 ukrajinských vojáků. Nynější zlepšení souvisí s dodávkami zbraní ze Západu, díky nimž mohly ukrajinské síly stabilizovat situaci na Donbasu na východě země, vysvětlil v rozhovoru s americkým deníkem Zelenskyj.

Denně ukrajinské síly přicházejí také asi o 250 vojáků, kteří utrpí zranění, doplnil ukrajinský lídr. "Můžu vám to říct přesně, protože s tím žiju každý den," prohlásil při poskytování rozhovoru Zelenskyj, zatímco kontroloval na svém mobilním telefonu data od ukrajinské armády.

Ke snížení ztrát podle ukrajinského prezidenta dopomohly především salvové raketomety HIMARS, dodané z USA, a houfnice s ráží 155 milimetrů. Dříve Rusové vypálili asi 12.000 dělostřeleckých granátů denně, zatímco Ukrajinci mohli odpovědět asi jen 1000 až 2000 granáty. V současnosti ale Ukrajina dokáže vypálit přibližně 6000 granátů každý den, zatímco Rusko se začíná potýkat s nedostatkem munice i vojáků, sdělil Zelenskyj. Ukrajinský lídr ale současně upozornil, že americké raketomety HIMARS sice představují novou kvalitu, ale Ukrajina jich dostala příliš málo, než potřebuje k dosažení obratu ve válce.

Celkové ztráty ukrajinské armády Zelenskyj prozradit nechtěl. Prohlásil ale, že jsou mnohonásobně nižší než ty ruské. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko přišlo od začátku invaze na Ukrajinu už o 39.000 vojáků.

BBC: Mezi zabitými ruskými vojáky opět přibývá důstojníků

Na základě otevřených zdrojů se BBC podařilo zjistit jména téměř 5000 ruských vojáků, kteří přišli o život během války proti Ukrajině. V posledních dvou týdnech lze zaznamenat přírůstek ztrát v řadách důstojníků, upozornil server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Ruská redakce BBC spolu se serverem Mediazona a skupinou dobrovolníků k dnešnímu dni potvrdila informace o 4940 zabitých ruských vojácích a důstojnících. Shromážděné údaje sice neodrážejí skutečnou úroveň ztrát, ale na rozdíl od odhadů se opírají výlučně o potvrzené informace. To umožňuje analyzovat, co se děje s ruskou armádou za války proti Ukrajině.

Představu, kolik zabitých vojáků se nedostalo do součtu BBC, dává návštěva hřbitovů v ruských regionech. Každý týden tam přibývá pohřbených vojáků, o kterých místní uřady neinformují. Tato pozorování umožňují odhadnout, že seznam potvrzených ztrát vedený BBC představuje přinejmenším polovinu ze skutečně pohřbených vojáků.

Ze 4940 ruských vojáků zabitých na Ukrajině mělo 852 důstojnickou hodnost. Za poslední dva týdny zahynulo více než 80 důstojníků, včetně deseti plukovníků.

V posledních měsících se podíl důstojníků mezi zabitými vojáky postupně snižoval z 20 procent v březnu a dubnu na 17 procent v červnu a červenci. Nyní ztráty mezi veliteli opět rostou.

Může to souviset s tím, že na Ukrajinu dorazily vysoce přesné dělostřelecké zbraně, včetně amerických raketometů HIMARS. Díky těmto zbraním může Kyjev přesněji ničit velitelství a týlové základny útočících ruských vojsk.

Mezi zabitými důstojníky vyčnívají vojenští letci, elita každé armády, jejichž výcvik trvá roky a stojí miliony dolarů. Ke konci července Rusko přišlo přinejmenším o padesátku letců (včetně operátorů zbraňových systémů a palubních mechaniků). Nejméně pět z nich bylo starších 50 let. Někteří měli odejít do penze už před pár lety. Jejich účast v bojích může svědčit o tom, že chybí kvalifikovaní a motivovaní piloti mladší generace.

V počtu zabitých nadále mezi ruskými regiony vede Dagestán (245 mrtvých), Burjatsko (224) a Krasnodarský kraj (170). Ví se jen o 11 zabitých z Moskvy, jejíž obyvatelé tvoří devět procent obyvatel Ruska. V mnoha regionech, kde chybějí "výtahy" k lepšímu sociálnímu postavení, bývá služba v armádě bezmála jedinou možností, jak si vydělat.

Hroby vojáků, jejichž smrt se nikde neoznamovala, jsou na všech hřbitovech, které zpravodajové viděli. Soudě podle nápisů na náhrobcích a datech pohřbů trvá přeprava těla do Ruska v průměru dva až tři týdny. V některých případech se to protáhne: dvacetiletého tankistu Chovalyga Aldyna-Cherela pohřbili až 71 dnů po smrti. Pro některé příbuzné je čekání na tělo zabitého těžkou zkouškou. Jednašedesátiletá Zinajda Alexandrovna z Tuvy zemřela, jakmile se dozvěděla o smrti syna, majora Vladimira Šabalina. Pohřbili je najednou spolu.

Šéf CIA William Burns odhadl, že ruské ztráty na Ukrajině činí přibližně 15.000 zabitých a třikrát více raněných. Přibližně tolik vojáků ztratil Sovětský svaz za skoro deset let války v Afghánistánu.

Odhad CIA je jedním z nejnižších. Britská rozvědka hovořila o 15.000 až 20.000 mrtvých ještě v červnu. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že zabitých Rusů je více než 38.000.

Takový rozptyl lze nejspíše vysvětlit odlišnou terminologií a metodami. Někteří experti do ruských ztrát zahrnují i vojáky ze separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR a LNR) a také žoldnéře. V obou kategoriích součty zabitých dosahují tisíců. Jen v DNR úřady veřejně přiznaly smrt více než 2400 vojáků.

Konečné číslo také podstatně vzroste, pokud se do ztrát započtou i všichni nezvěstní. Počet pohřešovaných Rusů se nedaří stanovit ani přibližně. V případě DNR a LNR zaznamenala BBC na internetu více než 3000 oznámení od lidí hledajících své příbuzné.

Oficiální údaje o ztrátách chybí. Ruské ministerstvo obrany naposledy hlásilo 25. března 1351 zabitých.

Mezi zabitými je nejvíce pěšáků (964) z motostřeleckých jednotek a výsadkářů (914), kteří se shodně po pětině podílejí na seznamu ověřených ztrát. Nejrychleji na seznamu přibývá "dobrovolníků", což jsou nejčastěji muži starší 40 let z regionů s nízkými příjmy a jen tří- až sedmidenním výcvikem. V seznamu potvrzených ztrát je i 171 příslušníků Ruské národní gardy, včetně členů elitních zvláštních jednotek, 117 příslušníků speciálních sil armádní rozvědky GRU a tři příslušníci zvláštní jednotky Alfa tajné služby FSB.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější