Zeman hodlá vetovat zákon, který by umožnil manželství lidem stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Novinářům po dnešním jednání s maďarskou prezidentkou Katalinou Novákovou řekl, že nejen z jazykového hlediska slovo manželství implikuje svazek muže a ženy. Prezident by naopak podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy.

Miloš Zeman

Podle předsedkyně Sněmovny a spolupředkladatelky příslušné novely Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) není Zemanův postoj k uzákonění manželství i pro homosexuály příliš významný. Projednávání předlohy podle ní patrně přesáhne jeho mandát.

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, dnes obdržela Sněmovna. Podepsalo ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. "Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat," uvedl Zeman. Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. "Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka," doplnil.

"Vzhledem k délce legislativního procesu je názor stávajícího prezidenta už poměrně nerelevantní, protože v čase zbývajícím z jeho mandátu tento zákon Parlament vysoce pravděpodobně projednat nestihne," napsala ČTK Pekarová Adamová. Podobně se vyjádřil další ze spolupředkladatelů Josef Bernard (STAN). "Nejsou důležití staří lidé, ale jsou důležití noví. To je všechno, co k tomu mohu říci. Pan Zeman je minulost a my snad budeme volit nějakou budoucnost," řekl ČTK. Zemanovi končí druhý prezidentský mandát v březnu příštího roku. Za ODS, která nemá jednotný postoj k manželství pro stejnopohlavní páry, návrh podepsal ministr kultury Martin Baxa. ČTK na dotaz ohledně prezidentova pohledu sdělil, že respektuje, že na institut manželství pro všechny existují rozdílné názory a že štěpení v této věci jde napříč politickými stranami i názorovými proudy. Je ale přesvědčený o tom, že zákon bude prospěšný. "Podle mého názoru povede k plnému zrovnoprávnění osob stejného pohlaví, protože pevný láskyplný svazek mezi lidmi by měl být rovnocenný pro všechny," uvedl.

Dalším argumentem proti předloze podle Zemana je, že pojem "rodina" je odvozený od slova "rodit". "Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo," podotkl. Vyslovil se v té souvislosti i proti "genderovému tvrzení, že je u nás 90 pohlaví". "Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu," dodal Zeman.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Strany vesměs nechávají v obdobných záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období Sněmovna o uzákonění manželství i pro homosexuály nerozhodla. Podpisy k aktuální novele podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější