Zeman navrhl Senátu jmenování Poledníka ústavním soudcem

Novým ústavním soudcem by se mohl stát brněnský advokát Petr Poledník. Žádost o souhlas s jeho jmenováním doručila prezidentská kancelář do Senátu na konci března. Upozornila na to dnes Česká televize (ČT). Ústavní soud je personálně oslabený po loňském odchodu soudkyně Kateřiny Šimáčkové k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Miloš Zeman

Senát by o jejím nástupci mohl rozhodnout do letošního léta. Předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského mrzí, že prezident Miloš Zeman na volné místo nenavrhl ženu. S Poledníkem se dnes ČTK nepodařilo spojit.

U soudu je nyní obsazeno 14 z 15 míst, v sestavě zůstala jediná žena, a to Milada Tomková. "Pana doktora Poledníka osobně neznám, nevím, zda se ve své dosavadní profesní kariéře věnoval ústavnímu právu, ani zda v této oblasti za sebou má nějakou publikační činnost. Předpokládám ovšem, že tyto otázky budou předmětem ‚screeningu‘ při projednávání jeho nominace Senátem Parlamentu České republiky," uvedl Rychetský na dotaz ČTK.

"Velice mne však mrzí, že pan prezident nenominoval na uvolněné místo u Ústavního soudu ženu, přičemž v právnické veřejnosti je nepochybně celá řada kvalitních žen. Nejeví se mi jako optimální situace, kdy mezi 15 soudci Ústavního soudu bude pouze jedna žena," doplnil předseda soudu.

Bývalý místopředseda České advokátní komory Poledník, který tuto funkci zastával v letech 2005 až 2021, je stále členem představenstva této profesní organizace. Působí mimo jiné u rozhodčích soudů při Hospodářské a Agrární komoře a Slovenské obchodní a průmyslové komoře. Je také členem rozkladové komise antimonopolního úřadu pro veřejné zakázky, uvádí se v žádosti.

Sedmdesátiletý Poledník v advokacii působí od roku 1976 po absolvování Právnické fakulty nynější Masarykovy univerzity v Brně. Nemá specializaci, ale zvýšený zájem věnuje trestnímu právu. Je také členem Slovenské advokátní komory. "Složení soudcovského sboru by mohl obohatit jako odborník z aplikační praxe bez úzkého zaměření," uvedl v žádosti prezident Zeman.

S Poledníkem se dnes ČTK nepodařilo spojit, podle dostupných informací se účastní advokátských zkoušek. „Důležité je si uvědomit, že advokát poskytuje právní služby. To totiž znamená, že advokacie má pomáhat. Nikoliv tak, že advokát zneužívá své postavení k tomu, aby pomáhal především sám sobě, ale aby pomáhal potřebným,“ uvedl před časem Poledník podle Advokátního deníku.

Nového soudce či soudkyni navrhuje hlava státu. Ke jmenování potřebuje získat souhlas Senátu. Horní komora o tom bude rozhodovat v tajných volbách. Poledník se předtím bude moci představit senátorům například na jednání ústavně-právního výboru.

Hrad už dříve uvedl, že s nominací na uvolněné místo po Šimáčkové počká na nového ministra spravedlnosti, kterým je od loňského prosince brněnský právník Pavel Blažek (ODS).

Zatím poslední nominaci na ústavního soudce Senát schvaloval předloni v lednu. Jeho souhlas získal tehdejší předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Obsadil mezi ústavními soudci místo po Janu Musilovi, který v roce 2019 rezignoval ze zdravotních důvodů. Šámala v čele Nejvyššího soudu nahradil Petr Angyalossy.

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější