Zeman omilostnil trojici obchodující s psychotropním nápojem ayahuasca

Prezident Miloš Zeman udělil milosti třem odsouzeným za nelegální obchody s psychotropním nápojem ayahuasca. Vyplývá to ze sdělení Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Osmileté tresty vězení v případu dostali polští manželé Jaroslaw a Karolina Kordysovi, s podmínkou od soudu odešel Petr Kanawka, který se podílel na dovozu nápoje ayahuasca z odvaru z lián z Peru. Zeman tak dosud udělil 24 milostí, ve druhém funkčním období jich je 15.

Miloš Zeman

"Prezident republiky prominul omilostněným manželům nevykonané zbytky nepodmíněných trestů odnětí svobody, tresty vyhoštění z území České republiky na dobu neurčitou a tresty propadnutí věci. Třetímu omilostněnému prominul podmíněný trest odnětí svobody a trest vyhoštění z území České republiky na dobu tří let," uvedl Ovčáček.

Zeman podle mluvčího vzal při svém rozhodnutí v úvahu především nepřiměřenou výši trestů, která neodpovídá míře společenské nebezpečnosti omilostněných skutků. "Přihlédl rovněž k řadě doporučení od různých osobností," doplnil Ovčáček. Jmenoval bývalého polského prezidenta Aleksandera Kwaśniewského, zmínil současného i bývalého národního protidrogového koordinátora, polskou generální konzulku a starostku z místa bydliště manželů.

"U omilostněného muže, který část trestu již vykonal, je přiloženo kladné hodnocení z výkonu trestu, u omilostněné ženy je přiloženo kladné hodnocení příslušné Probační a mediační služby a jejího současného zaměstnavatele," uvedl mluvčí. Podnět k posouzení žádosti o milost podle něj Zemanovi předložil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). O milost pro manžele dříve prezidenta požádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Trojice si podle obžaloby od roku 2015 do předloňského října nechávala z Peru posílat koncentrát nápoje ayahuasca, který obsahuje v Česku zakázanou halucinogenní látku DMT. Nápoj využívají údajně už 5000 let k rituálním účelům šamani v peruánské džungli. Převážně v Česku pak obžalovaní pořádali pro zahraniční klientelu rituály, při kterých jim nápoj s drogou podávali. Do Česka podle soudu postupně dostali přes 200 kilogramů koncentrátu, ze kterého naředěním získali asi 300 litrů nápoje.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil označil tresty za exemplární, český přístup k podobným kauzám by se měl podle něj přehodnotit. Vobořil i další experti na protidrogovou politiku prosazují dekriminalizaci užívání. Ayahuascu lze podle odborníků považovat za psychedelikum. Mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání. Nápoj se připravuje z liány banisteriopsis caapi, používají ho amazonští domorodci. Ve 20. století vznikly církve užívající ayahuascu jako svátost.

Zeman před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil to, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Tyto zásady několikrát nesplnil, omilostnil například doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Související:

Nejnovější