Zeman přijal švýcarského prezidenta Cassise, shodli se na postoji k válce

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne přijal na zámku v Lánech švýcarského prezidenta Ignazia Cassise. Mluvit by měli o vztazích mezi Švýcarskem a Evropskou unií i o česko-švýcarských bilaterálních vztazích. Cassis, který je zároveň ministrem zahraničních věcí, má v Česku v plánu i jednání se šéfem české diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Miloš Zeman

Zeman přijal Cassise v Lánech po 10:30. Pochvaloval si počasí a lánské prostředí označil v rozhovoru se svým protějškem jako přátelštější, než by bylo v sídle prezidenta na Pražském hradě. Při poslechu státní hymny Zeman za pomoci ochranky vstal z kolečkového křesla, na kterém se kvůli zdravotním obtížím pohybuje.

Politici mají v plánu asi hodinovou schůzku a následně společnou tiskovou konferenci. Švýcarský prezident Česko navštívil nedlouho před začátkem českého předsednictví Evropské unii. I proto by se oba představitelé měli věnovat vztahům Švýcarska a unie. Projednat mají ale i bilaterální vztahy a ekonomické otázky.

Prezident Švýcarska není oficiálně hlavou státu, tu plní kolektivně spolková vláda. Připadá mu ovšem reprezentativní role hlavy státu. Prezident je volený společně s viceprezidentem z řad sedmičlenné federální vlády oběma komorami parlamentu na jeden rok. Letos tuto funkci vykonává ministr zahraničí Cassis. I proto bude jednat s dalším svým protějškem Lipavským.

Naposledy Česko švýcarský prezident navštívil v září 2014, tehdy funkci zastával Didier Burkhalter. Se Zemanem se tehdy minul, protože český prezident byl na návštěvě Francie. O dva roky dříve do Prahy přijela prezidentka Eveline Widmerová-Schlumpfová.

Zeman a švýcarský prezident se shodli v postoji k válce na Ukrajině

Prezident Miloš Zeman po dnešním jednání se švýcarským prezidentem Ignaziem Cassisem ocenil, že se jeho země přes svou neutralitu připojila k unijním sankcím vůči Rusku. Obě země podle Zemana doufají, že konflikt na Ukrajině nebude vyřešen shnilým kompromisem, ale vítězstvím Ukrajiny. Státníci vyzdvihli vzájemné vztahy ČR a Švýcarska, ve kterých nejsou žádné problematické oblasti.

Zeman i Cassis připomněli, že Švýcarsko i jako neutrální země odsoudilo ruskou agresi vůči Ukrajině. "Obě strany doufají, že tento konflikt bude vyřešen nikoliv shnilým kompromisem, ale vítězstvím Ukrajiny," konstatoval Zeman. Švýcarsko přebírá sankce, pro které se rozhoduje Evropská unie, podotkl Cassis. Švýcarská pozice podle něj jasně ukazuje, že země stojí za západními hodnotami a má jasný postoj.

Česko se podle Zemana může inspirovat u Švýcarska v případě inovací, ve kterých země patří ke světové špičce. Prvním krokem k tomu může být zřízení funkce ministryně pro vědu a inovace, pro které se rozhodla nynější vláda Petra Fialy (ODS). Cassis označil za výborné obchodní vztahy ČR a Švýcarska. "Šlo by je i vylepšit, tady jsme právě uváděli inovace," řekl.

Úroveň bilaterálních vztahů ČR a Švýcarska označil Zeman za vynikající. O to přátelštější je vzájemná diskuse," vyzdvihl. Podle Cassise se i s ohledem na blížící se české předsednictví v Evropské unii hovořilo o švýcarských vztazích s unií. "Vylíčili jsme, jaká je naše pozice a jakou cestu sleduje švýcarská vláda, pokud jde o EU," uvedl Cassis.

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Rusko zničilo většinu ukrajinských tepelných elektráren

13.04.2024 21:55 Vlna ruských útoků na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, kterou Moskva spustila minulý měsíc,…

Související:

Nejnovější