Zeman oficiálně zahájil návštěvu Slovenska, věří v pokračování dobrých vztahů

Přehlídkou jednotky čestné stráže zahájil dnes dopoledne prezident Miloš Zeman ve Vysokých Tatrách oficiální část programu rozlučkové návštěvy Slovenska ve funkci hlavy státu. Slavnostní uvítací ceremoniál za účasti slovenské prezidentky Zuzany Čaputové byl u hotelu u Štrbského plesa ve stejnojmenné turistické lokalitě, kde je Zeman ubytován.

Miloš Zeman

Kvůli mrazivému počasí, které by mohlo ovlivnit hudební nástroje, členové vojenské hudby hráli z budovy hotelu a přes otevřená okna.

Oficiálnímu jednání prezidentů Česka a Slovenska předcházela v pondělí společná večeře obou státníků. Zeman má na programu také schůzky s dvěma bývalými slovenskými prezidenty či s premiérem Eduardem Hegerem. Třídenní návštěvu Slovenska Zeman ukončí ve středu.

Zemanova cesta na Slovensko je součástí tradice, že český či slovenský prezident před skončením mandátu zavítá do druhého státu bývalé československé federace. Zemana v prezidentském úřadu v první polovině března vystřídá Petr Pavel, který v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta porazil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Zeman věří, že dobré vztahy budou pokračovat i s Pavlem v čele 

Prezident Miloš Zeman vyjádřil naději, že dobrá úroveň vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem bude pokračovat i s jeho nástupcem v úřadu Petrem Pavlem. Řekl to novinářům po dnešní schůzce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Ta uvedla, že má k Pavlovi názorově blízko.

"Věřím, že i s mým nástupcem bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce," řekl Zeman při své rozlučkové návštěvě Slovenska ve funkci hlavy státu. Dodal, že Pavla sice ve volbě nepodporoval, ale přeje mu, aby byl úspěšný v zájmu Česka.

Čaputová řekla, že vnímá svou hodnotovou a názorovou blízkost s Pavlem a očekává dobrou spolupráci. "Na spolupráci se těším, věřím, že bude intenzivní a že společně budeme moci i v rámci regionu být silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám," řekla Čaputová.

Slovenská prezidentka už po skončení rozhodujícího kola přímé volby osobně gratulovala Pavlovi v jeho volebním štábu v Praze ke zvolení hlavou státu. Dříve uvedla, že Pavlovi popřála v době, kdy již jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) uznal porážku. Současně odmítla kritiku za jeho podporu i připomenutím postupu Zemana před slovenskými prezidentskými volbami, kdy týden před jejich konáním přijal na zámku v Lánech protikandidáta Čaputové Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch ve volbách. Pavel se ujme úřadu 9. března.

Zeman i Čaputová ocenili vysokou úroveň vztahů mezi Českem a Slovenskem. "Vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejenom bezproblémové, ale skvělé," řekl Zeman, který zavítal do Vysokých Tater už v pondělí.

"Naše země mají k sobě velmi blízko. Ta kvalita se ukazuje v různých typech spolupráce, ekonomické, kulturní, v mezilidských vztazích. Jsem ráda, že se ukazuje zejména v situacích, kdy je třeba si navzájem pomoci," řekla Čaputová. V této souvislosti zmínila české velení v mnohonárodní bojové jednotce na Slovensku a pomoc Česka se zajištěním ochrany slovenského vzdušného prostoru.

Zeman řekl, že jedním z názorových rozdílů mezi ním a Čaputovou byl pohled na stranu Zelených a na takzvaný zelený fanatismus. Současně podpořil slovenské ekology, kteří kritizovali postavenou rozhlednu v turistické lokalitě Štrbské Pleso. Čaputová se před vstupem do vysoké politiky jako právnička angažovala v tématech životního prostředí.

Prezidenti Česka a Slovenska hovořili také o regionální spolupráci. Podle Čaputové v uskupení visegrádská čtyřka (Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) není jednota v názoru na téma právního státu či pomoci Ukrajině. Zeman řekl, že prosazoval rozšíření V4 o Slovinsko a že hlavně Maďarsko o to nemělo zájem.

Během tři dny trvající návštěvy Slovenska má Zeman podle programu naplánovány také schůzky s dalšími současnými a bývalými slovenskými politiky, včetně premiéra Eduarda Hegera a exprezidentů Andreje Kisky a Rudolfa Schustera.

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější