Zemanova právníka ve sporu s Šarapatkou platil Hrad, o trestný čin nejde

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zjistila, že za právní zastupování prezidenta Miloše Zemana v jeho sporu s bývalým členem Rady České televize (ČT) Zdeňkem Šaparatkou zaplatila Kancelář prezidenta republiky advokátovi Marku Nespalovi 148.909 korun. Podle policistů to ale není trestný čin.

Miloš Zeman

Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Šarapatka a jeho advokát chtějí policejní zdůvodnění napadnout.

Ve sporu Šarapatky a Zemana, kterým se zabývá soud, jde o omluvu Zemana za výrok vůči Šarapatkovi. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Šarapatka počátkem letošního července podal trestní oznámení právě kvůli podezření, že prostředky na právní zastupování prezidenta v tomto sporu jdou z veřejných peněz. "Podle nálezu Ústavního soudu má Miloš Zeman postavení jako jakýkoliv jiný občan, a tím pádem za něj nemůže platit právní služby stát," řekl již dříve Šarapatka.

Podle NCOZ ale v pořadu v televizi Barrandov vystupoval Zeman jako prezident republiky, a proto je v pořádku, když za něj právní služby hradí jeho kancelář. "S ohledem na odůvodnění rozsudku Okresního soudu v Rakovníku, kdy soud dospěl k závěru, že v kontextu celého televizního pořadu vystupoval Ing. Miloš Zeman v pozici prezidenta republiky, a rozhovor byl tudíž veden s hlavou státu, byly právní služby hrazeny z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky," stojí podle serveru ve zdůvodnění, které policie Šarapatkovi poslala.

Šarapatka s tím ale nesouhlasí. Soudy podle něj konstatovaly, že Zemanův výrok se týká doby, kdy ještě prezidentem nebyl a odpovědnost může nést jako soukromá osoba. Odvolává se konkrétně na verdikty Ústavního soudu a rovněž Okresního soudu v Rakovníku. Podle Seznam Zpráv napsal rakovnický soudce Vladimír Loutocký v odůvodnění, že Zemanův výrok se týká doby, kdy ještě prezidentem nebyl, a může tedy nést odpovědnost jako soukromá osoba.

"Mohu uvést, že věc byla ze strany našeho útvaru ukončena, nicméně ji nyní bude přezkoumávat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1," řekl serveru mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Podle obvodního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka žalobce buď zjistí, že policie nepochybila, nebo může dát pokyn k dalšímu prošetřování případu, případně k zahájení trestního stíhání. Rozhodnout by se mělo do několika týdnů.

Soudy se sporem mezi Šarapatkou a Zemanem kvůli výroku v televizi Barrandov zabývaly už v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho. Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl.

Šarapatka podal novou žalobu přímo na Zemana jako na fyzickou osobu, Okresní soud v Rakovníku letos v květnu rozhodl, že se má Zeman omluvit. Nyní se sporem zabývá Krajský soud v Praze, Zemanův advokát Marek Nespala totiž podal za Zemana odvolání.

Témata: Miloš Zeman | soudy

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější