Zemanův poradní tým podpořil protiinflační kroky ČNB

Expertní tým prezidenta Miloše Zemana dnes jednal v Lánech o inflaci a podpořil úsilí a kroky centrální banky ke zvládnutí této inflační vlny. Prezident a členové týmu vyslechli příspěvky guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka a prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého. Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ve čtvrtek zasedne bankovní rada ČNB.

Miloš Zeman

Rusnok se obává toho, že se vysoká inflace projeví na dramatickém snížení hospodářského růstu ČR. Růst českého HDP může podle něj koncem letošního roku klesnout k nule, řekl v neděli v České televizi. Guvernér a členové bankovní rady se nyní kvůli blížícímu se jednání ČNB nemohou veřejně k měnovým otázkám vyjadřovat.

Inflace v Česku, která může vystoupat až na úroveň kolem 13 a 14 procent, by podle Rusnoka mohla začít klesat ve druhé polovině roku. Meziroční růst spotřebitelských cen se v únoru vyšplhal na 11,1 procenta, což byla nejvyšší hodnota od června 1998. Údaj ještě nezohledňuje dopady války na Ukrajině a byl o 1,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB v únorové prognóze.

Ekonomové očekávají, že ČNB příští týden v rámci boje s inflací zvýší úrokové sazby opět o 75 bodů ze současných 4,5 procenta. V ČNB se podle nich zároveň vede debata, zda nevyužít intervence ve prospěch koruny pro další tlumení inflace, někteří členové bankovní rady však spíše preferují další zvyšování úrokových sazeb.

Do poradního týmu patří vedle Rusnoka a Dlouhého například bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, kancléř Vratislav Mynář, hlavní Zemanův poradce Martin Nejedlý, ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák nebo někdejší odborový předák a exposlanec za ČSSD Jaroslav Zavadil.

Poradní tým prezidenta se v minulosti scházel zhruba jednou za měsíc. Naposled ale zasedl loni na podzim před Zemanovou hospitalizací, od té doby nejednal. O tom, že má prezident v úmyslu obnovit jeho zasedání, informoval v únoru po jednání na Hradě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V dubnu by se podle něj expertní jednání mělo zabývat bezpečností.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější