Země G7 budou zítra se Zelenským jednat o ruských úderech na Ukrajinu

Německý kancléř Olaf Scholz bude v úterý společně s dalšími představiteli skupiny vyspělých zemí G7 a s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským jednat o nových ruských raketových úderech na ukrajinská města a o bojích na Ukrajině. Dnes to na tiskové konferenci oznámil Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit. Dodal, že jednání se uskuteční jako videokonference.

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

"Kancléř si dnes telefonoval s ukrajinským prezidentem Zelenským a vyjádřil mu plnou solidaritu G7," řekl Hebestreit. Německo nyní předsedá skupině G7, kterou tvoří vedle Berlína ještě Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Spojené státy a Británie. Evropská unie se tradičně jednání účastní jako pozorovatel.

Scholz již v neděli telefonicky jednal s americkým prezidentem Joeem Bidenem, během kterého odsoudili ruský pokus o anexi ukrajinského území i jaderné výhrůžky, které v poslední době zaznívají z Moskvy.

Ruské ostřelování civilních oblastí je podle Západu nepřijatelné

Za "otřesné" dnes označila britská premiérka Liz Trussová ruské ostřelování civilních oblastí na Ukrajině. Je to ukázka slabosti ruského prezidenta Vladimira Putina, nikoli jeho síly, uvedl na twitteru britský ministr zahraničí James Cleverly. Ruské útoky na ukrajinská města odsoudili také další evropští představitelé, kteří znovu potvrdili svou podporu Ukrajině. Evropská unie uvedla, že se jedná o porušení mezinárodního práva, podle francouzské a polské diplomacie jsou ruské údery válečnými zločiny. NATO uvedlo, že bude dál Ukrajinu podporovat v její obraně proti agresi Kremlu.

Mluvčí britské premiérky uvedl, že Trussová dnes telefonicky hovořila s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Oba lídři se podle něj těší na úterní virtuální setkání skupiny G7, kterého se Zelenskyj zúčastní. Ministr zahraničí Cleverly na twitteru napsal, že hovořil se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou, aby ho ujistil o morální a praktické podpoře Británie.

"Jsem hluboce šokován útoky Ruska na civilisty v Kyjevě a dalších ukrajinských městech. Takové činy nemají ve 21. století místo. Co nejdůrazněji je odsuzuji. Stojíme na straně Ukrajiny. Další vojenská podpora ze strany EU je na cestě," napsal na twitteru šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell.

"Jsou to barbarské a zbabělé útoky zaměřené na nevinné civilisty na cestě do práce a do školy v ranním provozu," řekl mluvčí unijní diplomacie Peter Stano. Údery označil za porušení mezinárodního humanitárního práva a uvedl, že ruské politické a vojenské vedení bude za tyto a další válečné zločiny pohnáno k odpovědnosti.

Evropská komise dnes vyzvala Bělorusko, aby se zdrželo jakékoli účasti na "brutálním nelegitimním podniku" Ruska, který porušuje Chartu OSN a mezinárodní právo, a pohrozila mu sankcemi. Minsku vzkázala, aby území Běloruska přestalo sloužit jako odrazový můstek pro raketové údery a útoky bezpilotních letounů proti ukrajinským civilistům.

"Jsem šokována a zděšena krutými útoky na ukrajinská města. Putinovo Rusko opět ukázalo světu, co znamená: brutalitu a teror," uvedla na twitteru šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Vím, že Ukrajinci zůstanou silní. Budeme stát na straně Ukrajiny tak dlouho, jak to bude nutné, a to všemi prostředky," dodala von der Leyenová, která je dnes na návštěvě v Estonsku.

S ukrajinským ministrem zahraničí hovořil i jeho americký protějšek Antony Blinken, který ruské údery označil za "hrozivé". "Budeme pokračovat v poskytování ekonomické, humanitární i bezpečnostní podpory Ukrajině, aby se mohla bránit a postarat o své lidi," napsal na svém twitteru Blinken.

Estonská premiérka Kaja Kallasová ostřelování rovněž odsoudila, ukazuje podle ní "teroristické praktiky Ruska". "Ukrajina rychle potřebuje moderní protiraketové systémy a protivzdušnou obranu," dodala Kallasová.

"Hovořil jsem s ministrem zahraničí Dmytrem Kulebou a odsoudil strašlivé a nevybíravé útoky Ruska na civilní infrastrukturu na Ukrajině," uvedl na twitteru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. "NATO bude i nadále podporovat statečný ukrajinský lid v boji proti agresi Kremlu tak dlouho, jak to bude nutné," dodal.

Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že je zprávami hluboce otřesen. "Představuje to další nepřijatelnou eskalaci války a jako vždy za ni nejvyšší cenu platí civilisté," uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric.

Belgický premiér Alexander De Croo prohlásil, že dnešní bombardování ukrajinského hlavního města a civilních cílů v dalších ukrajinských městech bylo "odsouzeníhodným činem Ruska". "Je to nepřijatelná eskalace," napsal na twitteru a dodal, že tyto útoky posílí odhodlání Belgie podpořit Ukrajinu.

"Itálie je zděšena podlými raketovými údery na centrum Kyjeva a další ukrajinská města z dnešního rána. Znovu zdůrazňujeme svou neochvějnou a pevnou podporu Ukrajině a jejímu lidu," uvedlo italské ministerstvo zahraničí.

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau označil ruské údery za válečný zločin. "Dnešní ruské ostřelování ukrajinských měst a civilistů je aktem barbarství a válečným zločinem," uvedl šéf polské diplomacie na twitteru. "Rusko nemůže tuto válku vyhrát. Jsme s tebou, Ukrajino!" dodal Rau. Podobně se vyjádřila i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová, která útoky odsoudila a prohlásila, že jsou válečným zločinem.

Rozsáhlé ruské ostřelování, které dnes zasáhlo řadu ukrajinských měst, včetně metropole Kyjeva či Lvova, si vyžádalo mrtvé i zraněné a poškodilo důležitou infrastrukturu, včetně energetické. Podle Kyjeva Rusko odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější