Zemřel Harry Belafonte, slavný hudebník a bojovník za lidská práva

Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte dnes zemřel, bylo mu 96 let. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na Manhattanu.

Harry Belafonte

Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Belafonte byl jedním z nejúspěšnějších afroamerických popových interpretů v historii. Na kontě měl hity jako „Island in the Sun“, „Mary's Boy Child“ či „Day-O (The Banana Boat Song)“.

Největších úspěchů však dosáhl jako bojovník za občanská práva černochů ve Spojených státech. Belafonte se narodil v roce 1927 v newyorském Harlemu. Během druhé světové války odešel ze střední školy a vstoupil do námořnictva.

Po válce studoval herectví v Dramatické dílně Erwina Piscatora po boku herců jako Marlon Brando, Walter Matthau nebo Tony Curtis. Kurzy si financoval zpíváním v newyorských klubech, kde jej doprovázely skupiny Milese Davise a Charlieho Parkera.

To vedlo k jeho nahrávací smlouvě a při hledání materiálu v archivech lidových písní v Kongresové knihovně USA narazil na hudební styl kalypso.

Jeho třetí studiové album vydané v roce 1956 dobylo vrchol žebříčku Billboard. Byla to první deska sólového interpreta s prodejem více než milionu kopií v USA.

Harry Belafonte - Day-O | zdroj: YouTube

Díky obrovskému úspěchu mu jako prvnímu černochovi bylo umožněno vystupovat v prestižních amerických sálech, včetně těch, které byly dosud nepřístupné pro umělce jako Louis Armstrong či Ella Fitzgeraldová.

V roce 1953 debutoval na Broadwayi v muzikálu John Murray Anderson's Almanac, za který získal cenu Tony za vedlejší roli. Později se objevil ve filmech a první hlavní roli dostal ve filmu "Island in the Sun" (1957).

Belafonte nahrál přes 30 alb včetně společných nahrávek s Nanou Mouskouriovou, Lenou Horneovou a Miriam Makebovou.

Na jeho albu "Midnight Special" z roku 1962 se hrou na foukací harmonice poprvé objevila americká folkrocková legenda Bob Dylan.

V roce 1985 zorganizoval Belafonte vydání charitativní nahrávky "We Are the World", která vynesla peníze na pomoc hladovějícím v Etiopii. Píseň napsali společně Michael Jackson a Lionel Richie a superskupina "USA for Africa" spojila přes 40 nejslavnějších umělců té doby.
 
 

Témata: Harry Belafonte

Nejnovější