Žena z Hodonínska naposílala podvodníkovi přes čtvrt milionu. Myslela, že si píše s vojákem

Žena z Hodonínska naposílala domnělému americkému vojákovi přes čtvrt milionu korun, seznámila se s ním přes internet. Případem podvodu se zabývá policie. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí Bohumil Malášek. Případ není ojedinělý a policie před těmito podvody opakovaně varuje.

Policie ČR, ilustrační foto

Žena se s domnělým vojákem americké armády sloužícím na misi v Iráku seznámila na začátku léta na sociální síti. "Zprvu nezávazná elektronická komunikace dostala brzy jiný rozměr a ještě rychleji citový náboj. Nebylo tedy divu, že oba brzy zatoužili po osobním setkání," popsal mluvčí.

K uskutečnění setkání ale bylo nutné postupně uhradit řadu mnohdy absurdních a nelogických poplatků. Žena zaplatila za uvolnění ze služby, dopravu na letiště, výkupné ze zajetí, zatčení na letišti či pokutu za nalezený kokain v zavazadle. Všechny poplatky přitom žena posílala s příslibem jejich vrácení po odblokování účtu.

"Když už začala mít podezření, že byla podvedena, na další finanční požadavek nereagovala. Domnělý voják přestal komunikovat. Žena rychle pochopila, že byla opravdu podvedena," uvedl mluvčí. Doplnil, že žena během čtyř měsíců ztratila nejméně čtvrt milionu korun.

Z předchozím případů je zřejmé, že scénář tohoto typu podvodu je stejný, kdy legendy podvodníků jsou postaveny na modelu získání důvěry často pod záminkou společné budoucnosti. Podvodníci využili například legendy o španělském lékaři, který je nyní na Ukrajině na misi, či že jsou námořníci.

Například sedmašedesátiletá žena z Vyškovska poslala domnělému americkému vojákovi za měsíc a půl známosti přes internet víc než 750.000 korun. Policie o případu informovala na začátku října. Předloni seniorka z Brněnska zaslala údajnému Australanovi postupně v přepočtu přes 300.000 korun, o rok dříve osmašedesátiletá žena takto poslala údajnému vdovci žijícímu v USA v přepočtu asi 1,6 milionu korun.

Policie opakovaně nabádá převážně ženy, které kontaktují různí zahraniční nápadníci se žádostí o přátelství, aby byly obezřetné. Nemají například posílat svému "virtuálnímu příteli" žádné peníze nebo důvěrné informace či osobní údaje včetně kopií dokladů.

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Vražda v Hořovicích: Zemřely dvě děti a žena, podezřelým je její partner

25.02.2024 09:25 Středočeská policie vyšetřuje od soboty případ trojnásobné vraždy v bytovém domě v Hořovicích na…

Související:

Nejnovější