Zničení Kachovské přehrady nebylo náhodné, ale cílené

Konstrukce Kachovské přehrady na řece Dněpr byla navržena s cílem odolat téměř jakémukoliv potenciálnímu útoku zvenčí. Měsíce před jejím protržením ale začaly být patrné následky bojů a nedávné satelitní snímky naznačovaly nekontrolovaný průtok vody skrze některá vrata. Tato skutečnost vyvolala spekulace, že byl stav přehrady způsoben nahromaděnými poškozeními. The New York Times (NYT) však provedl důkladné vyšetřování a odhalil několik důkazů, které naznačují jiné vysvětlení. Kolaps přehrady nebyl náhodnou událostí.

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu. (6.6.2023)

Server prověřil řadu důkazů, od původních technických plánů po rozhovory s inženýry specializujícími se na studium poruch přehrad. Všechno naznačuje, že katastrofální selhání betonového základu přehrady nenastalo samovolně.

Dva američtí inženýři, odborník na výbušniny a ukrajinský inženýr se rozsáhlými zkušenostmi v provozu přehrad, se domnívají, že vzhledem k satelitním a seismickým detekcím výbuchů v oblasti je nejpravděpodobnější příčinou kolapsu exploze nálože umístěné v údržbové chodbě, která prochází betonovým srdcem stavby, nazývanou galerie.

Inženýři upozornili, že přesný průběh událostí, který způsobil zničení přehrady, lze určit až po prozkoumání hráze po vypuštění vody z nádrže. Pokud by byla hráz špatně navržena nebo beton nekvalitní, eroze způsobená vodou procházející vraty by mohla způsobit poškození. Avšak tuto možnost považují za nepravděpodobnou.

Odborník na bezpečnost přehrad se domnívá, že k zničení přehrady je potřeba silný výbuch, a k tomu je ideální umístit výbušnou nálož právě do galerie. K podobnému závěru dospěl také ukrajinský inženýr.

Rusko a Ukrajina se ze zničení Kachovské přehrady a vodní elektrárny navzájem obviňují. Ukrajinská bezpečnostní služba SBU ale uvedla, že zachytila rozhovor mezi okupanty, ve kterém tvrdí, že vodní elektrárna a přehrada Kachovka byla vyhozena do povětří ruskou sabotážní skupinou.

Jde o další ze série indicií, které poukazují na Rusko jako na strůjce exploze. Nedávno publikované záběry z dronů prezentované agenturou AP také nepodporují ruské tvrzení o ukrajinském útoku. Podle Kremlu přehradu zničilo ukrajinské ostřelování, Kyjev ale tvrdí, že přehradu s elektrárnou zničily ruské jednotky výbuchem ve strojovně.

Agentura uvádí, že ačkoliv je převážná část samotné přehrady je ponořená pod vodou, její části, které jsou stále viditelné, nenesou žádné stopy po spáleninách nebo jizvy po šrapnelech typické pro bombardování, z jehož provedení Rusko obvinilo Ukrajinu.

Od té doby hladina vody v Kachovské přehradě v důsledku zničení hráze klesla o několik metrů. Také se zhoršuje poškození přelivné hráze a zemní vložky mezi staniční budovou a stavidlem.

Telegramový účet vodohospodářské státní společnosti Ukrhydroenergo upozornil na nebezpečné chemické a jiné infekční látky, které se uvolňují ze hřbitovů, toalet a skládek: "Mohou se dostat do studní a otevřených vod v oblasti zaplavené Rusy po výbuchu vodní elektrárny Kachovka."

V oblasti ovládané Ukrajinou bylo zaplaveno přes 3800 domů. Na pravém břehu bylo zachráněno více než 2500 lidí, včetně stovek dětí.

Jurečka představil část revize dávek. Změny začnou platit v příštím roce

22.10.2024 16:38 Od poloviny příštího roku budou všichni žadatelé a příjemci státních dávek na bydlení, živobytí a…

Jižní Korea reaguje na zapojení souseda do války na Ukrajině

22.10.2024 14:10 Jižní Korea zvažuje vyslání vojenského personálu na Ukrajinu a přímé dodávky zbraní Kyjevu. Tento…

Putina čeká jednání se šéfem OSN Guterresem

22.10.2024 11:24 Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setká s generálním tajemníkem Organizace spojených…

Izrael odhalil několik špionů, které řídil Írán

21.10.2024 21:42 Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se…

Babišova kauza ohledně StB na Slovensku končí. Uzavřel smír

21.10.2024 18:28 Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal…

Izrael údajně předložil podmínky pro ukončení války v Libanonu

21.10.2024 11:03 Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit…

Izrael zvažuje, jak využít tělo Sinvára

20.10.2024 12:42 Izrael zvažuje, že by mohl využít tělo zabitého vůdce palestinské militantní skupiny Hamás, Jahji…

Za pokusem o atentát na Netanjahua stojí Hizballáh

20.10.2024 10:33 V sobotu došlo k pokusu o atentát na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, za který podle jeho…

První země podpořila Zelenského vítězný plán

19.10.2024 21:21 Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Noel Barrot přislíbil Ukrajině podporu při realizaci…

Izraelská armáda zlikvidovala osobního strážce šéfa Hamásu Sinvára

19.10.2024 18:54 Izraelská armáda v pátek oznámila, že zlikvidovala osobního strážce šéfa palestinského hnutí Hamás…

Související:

Nejnovější