Zničení Kachovské přehrady nebylo náhodné, ale cílené

Konstrukce Kachovské přehrady na řece Dněpr byla navržena s cílem odolat téměř jakémukoliv potenciálnímu útoku zvenčí. Měsíce před jejím protržením ale začaly být patrné následky bojů a nedávné satelitní snímky naznačovaly nekontrolovaný průtok vody skrze některá vrata. Tato skutečnost vyvolala spekulace, že byl stav přehrady způsoben nahromaděnými poškozeními. The New York Times (NYT) však provedl důkladné vyšetřování a odhalil několik důkazů, které naznačují jiné vysvětlení. Kolaps přehrady nebyl náhodnou událostí.

Ukrajinci tvrdí, že Rusové vyhodili do povětří Kachovskou přehradu. (6.6.2023)

Server prověřil řadu důkazů, od původních technických plánů po rozhovory s inženýry specializujícími se na studium poruch přehrad. Všechno naznačuje, že katastrofální selhání betonového základu přehrady nenastalo samovolně.

Dva američtí inženýři, odborník na výbušniny a ukrajinský inženýr se rozsáhlými zkušenostmi v provozu přehrad, se domnívají, že vzhledem k satelitním a seismickým detekcím výbuchů v oblasti je nejpravděpodobnější příčinou kolapsu exploze nálože umístěné v údržbové chodbě, která prochází betonovým srdcem stavby, nazývanou galerie.

Inženýři upozornili, že přesný průběh událostí, který způsobil zničení přehrady, lze určit až po prozkoumání hráze po vypuštění vody z nádrže. Pokud by byla hráz špatně navržena nebo beton nekvalitní, eroze způsobená vodou procházející vraty by mohla způsobit poškození. Avšak tuto možnost považují za nepravděpodobnou.

Odborník na bezpečnost přehrad se domnívá, že k zničení přehrady je potřeba silný výbuch, a k tomu je ideální umístit výbušnou nálož právě do galerie. K podobnému závěru dospěl také ukrajinský inženýr.

Rusko a Ukrajina se ze zničení Kachovské přehrady a vodní elektrárny navzájem obviňují. Ukrajinská bezpečnostní služba SBU ale uvedla, že zachytila rozhovor mezi okupanty, ve kterém tvrdí, že vodní elektrárna a přehrada Kachovka byla vyhozena do povětří ruskou sabotážní skupinou.

Jde o další ze série indicií, které poukazují na Rusko jako na strůjce exploze. Nedávno publikované záběry z dronů prezentované agenturou AP také nepodporují ruské tvrzení o ukrajinském útoku. Podle Kremlu přehradu zničilo ukrajinské ostřelování, Kyjev ale tvrdí, že přehradu s elektrárnou zničily ruské jednotky výbuchem ve strojovně.

Agentura uvádí, že ačkoliv je převážná část samotné přehrady je ponořená pod vodou, její části, které jsou stále viditelné, nenesou žádné stopy po spáleninách nebo jizvy po šrapnelech typické pro bombardování, z jehož provedení Rusko obvinilo Ukrajinu.

Od té doby hladina vody v Kachovské přehradě v důsledku zničení hráze klesla o několik metrů. Také se zhoršuje poškození přelivné hráze a zemní vložky mezi staniční budovou a stavidlem.

Telegramový účet vodohospodářské státní společnosti Ukrhydroenergo upozornil na nebezpečné chemické a jiné infekční látky, které se uvolňují ze hřbitovů, toalet a skládek: "Mohou se dostat do studní a otevřených vod v oblasti zaplavené Rusy po výbuchu vodní elektrárny Kachovka."

V oblasti ovládané Ukrajinou bylo zaplaveno přes 3800 domů. Na pravém břehu bylo zachráněno více než 2500 lidí, včetně stovek dětí.

Ukrajina tvrdí, že zastavila ruský postup v Kurské oblasti

18.09.2024 21:21 Ruská protiofenziva zaměřená na znovuzískání území obsazených Ukrajinou v jihoruské Kurské oblasti…

Nový cíl války v Gaze. Izrael prozradil, o co mu teď půjde

18.09.2024 16:35 Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu…

Putin chce, aby Rusko mělo druhou největší armádu světa

18.09.2024 13:03 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách…

Fico oznámil zvýšení daní v rámci konsolidace veřejných financí Slovenska

17.09.2024 21:37 Slovenská vládní koalice se dohodla na konsolidačním balíčku, který má zajisti pokles deficitu v…

Libanon hlásí mrtvé i zraněné. Členům Hizballáhu hromadně vybuchly pagery

17.09.2024 18:49 Nejméně osm lidí zemřelo a přes 2700 utrpělo zranění, když jim v úterý v Libanonu explodovali…

Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

17.09.2024 12:25 Český ministr průmyslu Jozef Síkela má v nové Evropské komisi zastávat post komisaře pro…

Ruský útok v Charkově: Jeden mrtvý a desítky zraněných

16.09.2024 10:36 Nedělní ruský letecký útok na Charkov na východě Ukrajiny zabil čtyřiadevadesátiletou ženu. Dalších…

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc

15.09.2024 20:34 Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při…

Slovensko se chystá na velkou vodu. Bratislava kvůli Dunaji staví zábrany

14.09.2024 16:52 Extrémní srážky působí problémy také na Slovensku. Na Dunaji v Bratislavě se očekává třetí stupeň…

Česko není samo. Na hrozící povodně se připravují i sousední země

13.09.2024 15:57 Východní a jihovýchodní Německo se chystá na silné deště spojené s nárazovým větrem, které by měly…

Související:

Nejnovější