17. listopad nám podle Fialy připomíná křehkost demokracie a svobody

Dvojité výročí 17. listopadu připomíná nacistickou i komunistickou totalitu a nesamozřejmost i křehkost svobody a demokracie. Ukazuje na to, že je třeba o svobodu a demokracii pečovat, řekl dnes na pražské Národní třídě premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj si je naprostá většina mladých lidí vědoma významu svobody a demokracie. To je pro celou českou společnost naděje, že si je zachováme, dodal.

Petr Fiala (ODS)

Fiala připomněl odpor studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 i sametovou revoluci proti komunistickému režimu v roce 1989. "Sedmnáctý listopad je v mnoha směrech svátkem mladých lidí. Byli to studenti, kdo se postavili nacistické okupaci, byli to studenti, kteří spustili v roce 1989 ten řetěz událostí," řekl.

"Vím, že jsou pro mladé lidi svoboda a demokracie samozřejmost, ale současně jsou si vědomi jejich hodnoty," uvedl premiér. Podle něj je pro zachování demokracie důležité, aby v ni věřili právě mladí. Fiala vyjádřil přesvědčení, že naprostá většina mladých lidí takové hodnoty zastává.

Podle Fialy je v současnosti víc než dřív patrný význam svobody. "Teď, kdy nedaleko nás je válka, musíme o svobodu, demokracii pečovat," řekl. Varoval, že v Česku působí proruská dezinformační scéna, která se snaží zdejší obyvatele znejistit.

Fialu ale nezneklidňují protesty, které se proti jeho vládě dnes chystají. "I protesty a vyjadřování radikálních názorů patří k demokracii. To mě nezneklidňuje, naopak to ukazuje sílu naší demokracie," řekl. Podle něj je demokracie kritickou diskusí, při níž ale lidé musí dodržovat zákonná pravidla.

Premiér dorazil na Národní třídu společně s dalšími lídry koalice Spolu Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). U památníku 17. listopadu 1989 ho vítal potlesk, ale i výkřiky "Fiala je kolaborant".

Fiala se na Národní třídě setkal také se studentskými aktivisty, kteří v uplynulých dnech organizovali vysokoškolskou stávku za klima. Odmítl ale jejich kritiku, že kabinet dělá málo pro ochranu klimatu. "Respektuji vaši nespokojenost, vnímám ji. Vláda v této věci není lhostejná, dělá kroky, postupujeme kupředu. Jsme přesvědčeni, že pro to děláme hodně a tak rychle, jak můžeme, abychom si s klimatickou změnou poradili," řekl.

Pekarová: Revoluce skončila až odchodem posledního ruského vojáka

Sametová revoluce podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) skončila až odchodem posledního ruského vojáka z České republiky. 17. listopad, který sametovou revoluci odstartoval, patří k nejvýznamnějším státním svátkům, řekla dnes ČTK na Národní třídě u pamětní desky.

Dnes si podle Pekarové připomínáme nejen tento den, ale vše co následovalo v těch dalších týdnech a měsících. "To je vlastně prapočátek toho, jak dnes můžeme žít, že žijeme v demokracii a svobodě. A za to bychom měli být vděční, že díky tomu můžeme svobodně cestovat nebo studovat, to co chceme, a ne to co musíme, nebo že můžeme pracovat, kde chceme," dodala

Sametová revoluce podle ní skončila až okamžikem, kdy z Československa odešel poslední okupační voják, který tady od roku 1968 byl. "Do té doby nebylo jisté, jestli se to nebude znovu zvrtávat. A proto bychom i s ohledem na to, co se děje na Ukrajině, měli Ukrajincům pomáhat tu válku vyhrát. Ta výhra bude, až odejde poslední okupační voják z Ukrajiny," podotkla.

U pamětní desky sametové revoluce na Národní třídě se lidé i politici schází již od rána. Na místě se vystřídali i premiér Petr Fiala (ODS), předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) nebo šéf KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Květiny na místě položil i zástupce prezidentské kanceláře. Jako jeden z prvních dorazil předseda ANO Andrej Babiš či předseda ČSSD Michal Šmarda.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější