Akcie na moskevské burze po částečném obnovení obchodování posilují

Moskevská burza dnes po měsíci částečně obnovila obchodování s akciemi, většina titulů po zahájení výrazně zpevnila. Počáteční růst hlavního indexu o více než deset procent se ale později zmírnil, odpoledne už zisky byly zhruba poloviční. S dalším rozšířením obchodování burza počítá v pátek.

Moskevská burza (Московская биржа)

Pravidla obchodování jsou nyní omezena a některé transakce zatím nelze provádět. Burza byla zavřená od invaze ruských vojsk na Ukrajinu, kdy trh zažil strmý pád.

Hlavní akciový index MOEX v úvodu vykazoval růst o více než deset procent. Zkrácené obchodování ale uzavřel vyšší o 4,37 procenta na hodnotě 2578,51 bodu. Index RTS, v němž jsou zastoupeny stejné tituly, jen se jejich ceny vyjadřují v dolarech, vzhledem k předchozímu propadu rublu odepsal přesně devět procent na 852,64 bodu. Ranní ztráty se pohybovaly kolem čtyř procent.

Provozovatel burzy už před zahájením seance avizoval, že obchodování bude časově omezené a že nedovolí spekulace na pokles cen, takzvaný short-selling. Dnes se obchodovalo s 33 tituly z celkových 50, které jsou do hlavního indexu moskevské burzy zařazeny.

Výrazné zisky si hned v úvodu obchodování připisovaly energetické tituly, které těžily z růstu ceny ropy a dalších surovin. Plynárenský gigant Gazprom přidával zhruba 20 procent, dvouciferné zisky měly také akcie firem Lukoil a Rosněfť. Část zisků ale později odevzdaly.

Ruská centrální banka po skončení prvního dne obnoveného obchodování oznámila, že s akciemi se bude obchodovat i v pátek a že obchodování v omezeném rozsahu rozšíří o tituly, které nejsou zařazeny v hlavním indexu. Obchodovat se bude i s dalšími podnikovými dluhopisy a s eurobondy.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je dnešní obchodování ovlivněné zásahy ruských úřadů. Navíc Kreml a jeho státní fond zřejmě podnikají masivní podpůrné nákupy akcií. Státní fond na tyto nákupy vyčlenil v přepočtu přes 220 miliard korun.

"Ruské úřady také již v pondělí preventivně zakázaly spekulace na pokles, což rovněž mírní tlaky na pokles cen akcií. S akciemi rovněž nemohou obchodovat cizinci, resp. jejich makléřské společnosti, neboť jej mají už od prvních dní invaze Ruska na Ukrajinu zakázané. I to tlaky na pokles cen akcií tlumí," uvedl ekonom v komentáři pro newsbox.cz

"S akciemi se v Moskvě dnes obchoduje poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku právě invaze a jejích ekonomických a sankčních dopadů. Takřka měsíční uzavření burzy kdekoli na světě je zcela ojedinělé. Například newyorská burza byla po útocích z 11. září, které se odehrály jen kousek od ní, zavřena pouze necelý týden," dodal

Podotkl, že dnes nebylo obnoveno obchodování se všemi tituly. Ty ruské akcie, které se převážně obchodují na burzách v zahraničí, jako je Yandex, se zatím ještě dnes v Moskvě neobchodují. "Na moskevské burze se s cennými papíry částečně obchoduje už od pondělí tohoto týdne. TO se totiž začalo obchodovat s dluhopisy ruské vlády. Tyto dluhopisy v rámci stabilizačních opatření nakupuje ruská centrální banka, aby dodala trhu likviditu a stlačila úroky na dluhu ruské vlády.  Jakmile se ruské finanční trhy stabilizují, centrální banka hodlá všechny takto nakoupené dluhopisy opět prodat, aby neutralizovala dopad nákupů do měnové politiky země," upozornil Kovanda.

"V důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí se pod značným tlakem ocitají dluhopisy jak ruské vlády, tak ruských podniků, například Severstalu. Ruská vláda minulý týden odvrátila riziko platební neschopnosti na své cizoměnové závazky, první od roku 1918, od doby těsně poté, co se v Rusku k moci dostal Vladimir Iljič Lenin a bolševici, kteří přestali splácet carský dluh. Rusko dluh splatný minulý týden, čítající 117 milionů dolarů, splatilo s určitým zpožděním, což umocňuje nejistotu stran splácení dalších závazků v nejbližší době, a zejména v době po 25. květnu letošního roku. Po 25. květnu totiž už nebude v platnosti výjimka v rámci sankcí uvalených na Rusko ze strany USA, která stále i dnes umožňuje mezinárodním finančním zprostředkovatelům vyřizovat platby související s ruskými dluhopisy. Nejistota týkající se dluhopisů, resp. jejich emitenta a jeho možnosti splácet, obecně zvyšuje úroky na dluhopisech, neboť roste jejich rizikovost," doplnil ekonom.

Související:

Nejnovější