Americké státy, kde přibylo nejvíc nakažených, zároveň hlásí největší zájem o očkování

Americké státy, kde v posledním týdnu přibylo nejvíc potvrzených případů koronavirové nákazy, zároveň hlásí nejvíc nově naočkovaných lidí v přepočtu na počet obyvatel. Vyplývá to z údajů amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle amerických zdravotnických úřadů stále stoupá celostátní počet hospitalizovaných, data však ukazují na zlepšení, informovala dnes stanice CNN.

Očkování, ilustrační fotografie

Nejvyšší přírůstky nakažených nyní z celých Spojených států eviduje Tennessee, tamní úřady však v rámci celé země hlásí i šesté nejvyšší počty nově očkovaných za poslední týden. Nemocnice v Tennessee jsou i nadále "pod stupňujícím se tlakem kvůli vysoce nakažlivé variantě delta", napsal místní zdravotnický úřad.

"Mnoho nemocnic má kapacitní problémy, které se nedají srovnat s ničím, co jsme doposud za pandemie zažili," uvedl úřad a obyvatele státu vyzval, aby se nechali naočkovat. Většina případů infekce a hospitalizací je totiž mezi těmi, kdo naočkovaní nejsou. Plnou vakcinaci za sebou má zhruba 42,1 procent obyvatel státu, píše CNN.

Druhá nejhorší epidemická situace v USA je nyní v Alabamě, která za minulý týden provedla nejvíc nových očkování v zemi. "S šířením vysoce nakažlivé varianty covidu-19 delta a narůstajícími případy, hospitalizacemi a úmrtími, dál vyzýváme všechny ty, kdo jsou k tomu způsobilí, aby se co nejrychleji nechali naočkovat," uvedl zástupce tamního zdravotnictví Scott Harris.

Za čtvrtek bylo v Alabamě, která hodnotí všechny své okrsky jako místa s "vysokou" mírou komunitního přenosu, pozitivních 22 procent všech testů. Napříč státem je asi 3000 lidí v nemocnicích s covidem-19. Plně naočkováno je zhruba 38,6 procent lidí.

Nejvyšší přírůstky nakažených ve Spojených státech a zároveň vysoký podíl nově očkovaných hlásí také Florida, Georgia, Kentucky, Mississippi a Jižní Karolína. Floridské zdravotnické úřady tento týden oznámily pokles v počtu nově přijatých pacientů s covidem-19 do nemocnic - je jich ale přesto víc, než při předchozích vlnách.

"Ohledně čísel, o kterých si myslíme, že budou i dále klesat, jsme optimističtí, ale hlavní je pochopit, že naše nemocnice a jednotky intenzivní péče jsou na tom nadále s kapacitou velmi natěsno," uvedl Victor Herrera, šéf neziskové zdravotnické organizace AdventHealth ve floridském Orlandu. "Ještě nějaký čas potrvá, než tu úlevu doopravdy pocítíme," dodal.

Hospitalizace pacientů s covidem-19 ve Spojených státech stabilně stoupají od začátku července, pomalu se ale začíná projevovat zlepšení, ukazují statistiky amerického Úřadu pro zdraví a lidské služby (HHS). Celkový počet hospitalizací se v červenci téměř ztrojnásobil, v srpnu pak zdvojnásobil. Za posledních osm nedělí bylo vždy nových pacientů v nemocnicích o 25 procent více, než v týdnu předtím. V uplynulém týdnu však byl nárůst hospitalizovaných jen dvouprocentní.

Bezmála 30 procent všech současných hospitalizací v USA čítají dohromady Florida a Texas. Celkem je ve Spojených státech s covidem-19 hospitalizováno 102,804 lidí, což odpovídá 72 procentům dosavadního vrcholu z poloviny letošního ledna. Nemocnice po celé zemi jsou naplněny zhruba ze tří čtvrtin, jednotky intenzivní péče jsou naplněné z 80 procent.

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

Související:

Nejnovější