Babiš neporušil zákon o regulaci reklamy výzvou k sázení na volby

Neúspěšný prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš výzvou na twitteru k sázení na prezidentské volby s příslibem zisku neporušil zákon o regulaci reklamy. Dospěl k tomu Krajský úřad Středočeského kraje, který se případem zabýval na základě anonymního podnětu, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Andrej Babiš

Babiš má trvalé bydliště v Průhonicích u Prahy. Proto byl podle mluvčího kraje orgánem příslušným k výkonu dozoru podle zákona o regulaci reklamy právě středočeský úřad.

Babiš den před zahájením druhého kola volby hlavy státu vyzval lidi, aby na něj sázeli. "Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12 (na vítězství Babiše, pozn. red.). Vsaďte si 1000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12.000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp," napsal na twitteru. Ve volbách ale šéf ANO neuspěl, sázky na něj tak propadly. Na sociálních sítích se poté objevila kritika. Podněty obdržela vedle krajského úřadu i policie.

Kontrolu dodržování zákona o regulaci reklamy zajišťují živnostenské úřady. V tomto případě se věcí zabýval odbor legislativně právní a krajský živnostenský úřad na středočeském krajském úřadě. Podle Šímy dospěl k závěru, že nebyl porušen zákon o regulaci reklamy. Ve sdělení na sociálních sítích podle mluvčího nebyly shledány znaky reklamy tak, jak jsou definovány v příslušném zákoně.

Po Babišově výzvě se u Fortuny spustila vlna nových registrací. "Hodinu po zveřejnění jeho tweetu jsme registrovali opravdu nápor nových registrací. V historii Fortuny skoro nepamatujeme takové velké množství registrací nových klientů během několika málo dní," uvedl již dříve Michal Hanák z Fortuny. Většina z nově registrovaných sázela podle něj na Babiše. "Byly to sumy od pěti set korun do vyšších desetitisíců," dodal pro CNN Prima News. Vzhledem k tomu, že předseda hnutí ANO prezidentské volby nevyhrál a nástupcem Miloše Zemana bude bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, peníze lidem propadly.

Že Babiš mohl výzvou k sázení na volby porušit zákon o regulaci reklamy, uvedlo na konci ledna ministerstvo financí. "Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že čistě z pohledu zákona o hazardních hrách, kterého jsme gestorem, obecně nespatřujeme v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankcionováno. Je nicméně otázkou, zda se nemohlo jednat o reklamu na hazardní hru v rozporu se zákonem o regulaci reklamy," uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Česká televize předtím uvedla, že ministerstvo prověří případné porušení zákona. Policie podle ní obdržela několik podnětů k příspěvku na sociální síti.

Babiše kvůli příspěvku kritizoval kromě jiných místopředseda vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš. Expremiéra vyzval, aby se za to lidem omluvil. Za Babišovu výzvu k sázce se omluvil moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který ve volbách Babiše nepodpořil.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější