Fiala připravuje kompetenční žalobu, uvedla Pekarová Adamová

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už chystá kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, kvůli tomu, že nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Žaloba by podle ní mohla být podaná Ústavnímu soudu do Vánoc s žádostí o její zrychlené projednání.

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek, důvody pro odmítnutí Lipavského označil v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News za "naprosto smyšlené". Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO a končící ministryně financí Aleny Schillerové je ale jedinou šancí ustavit kabinet bez Lipavského.

Sestavení kompetenční žaloby není podle Pekarové Adamové jednoduché. "Pan premiér Fiala na ní velmi intenzivně se svými spolupracovníky pracuje. Je připravována tak, aby mohla být velmi rychle podána," řekla.

Bartoš zopakoval, že Lipavský je jediným kandidátem koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN do čela ministerstva zahraničí. Lipavský podle něho reprezentuje program koalice. "Vláda by měla být jmenována kompletně včetně všech ministrů," uvedl předseda Pirátů. Za klíčové pro další kroky pak pokládá pondělní Zemanovo jednání s Fialou (ODS), kompetenční žaloba je podle Bartoše ve hře.

Možnosti dalšího postupu ale Bartoš nekonkretizoval. Na dotaz, zda bude vláda ustavena příští týden, odpověděl, že bude záležet na výsledku schůzky prezidenta s designovaným premiérem. "Stále věřím, že pondělní schůzka může do věci přinést jasno," uvedl. Kabinet by měl podle lídra Pirátů, jenž se má stát ministrem místního rozvoje, vzniknout co nejdříve. "Já počítám s tím, že bude jmenována vláda jako celek, respektive, že bude řešení, které povede k tomu, abychom měli tu vládu co nejrychleji," uvedla předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. Zmínila i variantu, že prezident by mohl ustoupit.

Schillerová označila spor za politický, na rozdíl od politiků nastupující vlády míní, že Zeman nepostupuje v rozporu s ústavou. Podle Schillerové je nutné, aby Česko mělo stabilní vládu s důvěrou Sněmovny, a je nepřijatelné, aby se čekalo se výsledek kompetenčního sporu. "Takže podle mého názoru zítra (v pondělí), se stejně nedozvíme nic jiného, než že ta vláda vznikne a vznikne bez Jana Lipavského," řekla Schillerová v debatě na CNN Prima News.

Končící ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že i kdyby dal Ústavní soud v případném kompetenčním sporu zapravdu Fialovi, neví, kdo by Zemana donutil jmenovací akt podepsat. Pekarová Adamová v takovém případě zmínila možnost ústavní žaloby na prezidenta pro hrubé porušení ústavy, pro niž by se ale musela najít v obou parlamentních komorách třípětinová většina hlasů.

Zeman zveřejnil své stanovisko k Lipavskému v pátek. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce (Česko,Slovensko, Polsko, Maďarsko). Lipavský opakovaně odmítl tvrzení, že s těmito zeměmi nechce spolupracovat. Na Univerzitě Karlově absolvoval bakalářské studium. Prezident tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby akceptoval každý návrh, který je mu předložen. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější